Проєктування готельного комплексу із улаштуванням енергоефективних заходів - Щербак, Яків Миколайович (НУБіП України, 2025)
У магістерській кваліфікаційній роботі розглядається проєктування готельного комплексу із улаштуванням енергоефективних заходів у м. Дубно. Одним із найважливіших напрямів скорочення поточних витрат на підприємствах є модернізація основних засобів з одночасним здійсненням енергозберігаючих заходів. Такі проекти пов’язані або з установленням додаткового енергозберігаючого обладнання (теплообмінники, автоматичні регулятори енергоспоживання тощо), або із заміною старого обладнання на нове, менш енергоємне. Сюди ж належать проекти витратного характеру, пов’язані з будівництвом і монтажем об’єктів інженерної інфраструктури (опалення та вентиляція, водопостачання, освітлення будівель тощо). Досягнення максимальної ефективності ЕЗЗ передбачає порівняння декількох альтернативних варіантів технічних рішень з погляду їхньої економічної доцільності. Ефективність ЕЗЗ характеризується системою показників, що відображають співвідношення витрат і результатів проекту стосовно інтересів його учасників. Встановлено, що основною проблемою впровадження енергоефективних технологій в громадські комерційні проекти є недостатня участь держави в фінансуванні та стимуляції бізнесу. Для налагодження цього процесу необхідно внести зміни в законодавство про землю, про технологічні парки, про порядок оподаткування та субсидіювання підприємств, які на різних рівнях розвивають енергоефективні технології у будівництві. З’ясовано, що енергоефективні технології викликають інтерес лише у невеликої частки девелоперів комерційної нерухомості, які орієнтується на розвиток IT-галузі. Для можливості розгортання економічно доцільних енергоефективних проектів комерційного спрямування і в інших галузях потрібна як державна підтримка, так і вихід бізнесу на зарубіжні інвестиційні ринки, що надасть додаткові гарантії та знизить ризики очікування 10–15-тирічного періоду окупності великомасштабних інноваційних проектів. Виявлено, що IT-галузь стала каталізатором для розвитку інновацій в галузі енергоефективного будівництва. Саме завдяки їй, архітектори змогли реалізувати найбільші енергоефективні громадські споруди, які є прототипами для подальшого подібного проектування в Україні та основою для розробки принципів “зеленого” будівництва, основні положення яких мають знайти відображення у змінах до державних будівельних норм України. У технологічній частині проекту розроблена технологічна карта на улаштування м’якої покрівлі із наведеним техніко-економічним обґрунтуванням та описом основних технологічних робіт. В організаційній частині проекту розроблений будгенплан із відповідними схемами руху крану, техніко-економічними показниками виконання проєкту, складськими приміщеннями, під’їзними шляхами тощо. Наведені основні заходи щодо забезпечення охорони праці під час виконання покрівельних робіт та забезпечення заходів протипожежного стану. Економічне обґрунтування – план фінансування інвестиційної діяльності та різноманітні розрахунки співвідношення результатів та витрат інвестора, котрі очікуються в разі реалізації проекту. Співвідношення результатів та витрат характеризує ефективність проекту і є основною інформацією для осіб, котрі приймають рішення про доцільність інвестицій.
Keywords: енергоефективність будинку; конструювання пальового фунтаменту; зовнішнє утеплення стін; боулінг-зона; energy efficiency of the house; design of pile foundations; external wall insulation; bowling area