Дослідження впливу комплексу мікробіологічних препаратів на стан рослин за вірусного інфікування для оптимізації їх культивування - Балісевич, Оксана Євгенівна (My University, 2025)
Кваліфікаційна робота складається з 70 сторінок та містить перелік умовних скорочень, вступ, три розділи, висновки, список використаної літератури та додатки. Окрім цього в роботі наведено 8 рисунків та 6 таблиць. Мета роботи – дослідити вплив комплексу мікробіологічних препаратів на стан рослин при вірусному інфікуванні для оптимізації їх культивування на прикладі рослин покривної ґрунтової суміші та рослин перцю сорту Білозірка. Завдання дослідження: 1. Провести огляд та аналіз літературних джерел щодо взаємодії рослин з вірусами та використання мікробіологічних препаратів. 2. Дослідити вплив окремих і комплексних мікробіологічних препаратів на схожість і розвиток покривних культур. 3. Оцінити ефективність бактеріальних препаратів при вірусному інфікуванні рослин перцю. 4. Виконати імуноферментний аналіз для визначення ступеня вірусного ураження рослин. Об’єкт дослідження – рослини покривної ґрунтової суміші та перцю сорту Білозірка. Предмет дослідження – вплив мікробіологічних препаратів (Мікофренд-т, Біоінокулянт-БТУ, Органік-баланс, Ліпосан) на стан рослин за умов вірусного інфікування. Результати дослідження: Згідно з дослідженнями, передпосівна обробка біоінокулянтами позитивно впливає на проростання культур у покривній суміші. Препарат Мікофренд-т сприяв підвищенню схожості фацелії, льону, суданської трави та конюшини олександрійської. Найвищий приріст схожості спостерігався у вики ярої, особливо при сумісному застосуванні Мікофренд-т з Біоінокулянтом-БТУ, що підтверджує ефективність їхньої сумісної дії. Обробка рослин перцю сорту Білозірка препаратом Органік-баланс значно покращила їхні морфометричні показники: збільшилися висота рослин, довжина кореневої системи, маса надземної та підземної частин. Експерименти з інфікування вірусом тютюнової мозаїки показали, що у рослин тютюну з’являється мозаїчне забарвлення та деформація верхніх листків, а у перцю – скручування листкової пластинки. Імуноферментний аналіз виявив високий титр вірусних антигенів у листках оброблених рослин, що значно перевищував показники контролю, отже, препарат Органік-баланс не знижує рівень інфекційності вірусу тютюнової мозаїки, хоча і покращує фізіологічний стан рослин. Проте, згідно з літературними даними, продукти ферментації деяких актиноміцетів можуть пригнічувати розвиток вірусу тютюнової мозаїки та зменшувати симптоми інфекції.
Keywords: дослідження впливу; комплекс мікробіологічних препаратів; стан рослин; вірусне інфікування; оптимізація їх культивування; impact studies; complex of microbiological preparations; plant condition; viral infection; optimisation of their cultivation