Обґрунтування доцільності використання низькотоварної деревини для виготовлення стінових панелей - Олійник, Богдан Олегович (My University, 2024)
Структура та обсяг роботи. Робота складається зі вступу, п’яти розділів та висновків. Основна частина описана на 97 сторінках, проілюстровано рисунками у кількості 24 шт. та таблицями – 26 шт. Список використаних джерел включає 69 звернень. У вступі обґрунтовано доцільність і актуальність використання низькотоварної деревини в сучасній деревообробній промисловості для виготовлення стінових панелей. Було описано, що використання такої сировини сприяє раціональному використанню ресурсів, розвитку екологічно орієнтованого виробництва та створенню продуктів з доданою вартістю. У першому розділі проаналізовано лісосировинну базу України, включаючи характеристики низькотоварної деревини та тенденції її використання. Описано нормативно-правову базу, що регулює якість деревини, та можливості її класифікації за європейськими стандартами. Проведено огляд літератури щодо перспективних способів застосування низькотоварної деревини, таких як виготовлення меблів, декоративних панелей, облицювальних матеріалів та сувенірної продукції. У другому розділі розглянуто методи, що існують для визначення властивостей деревини до формостійкості. Також оглянуті експлуатаційні ознаки матеріалів та їх властивості для виготовлення стінових панелей. У третьому розділі використано метод аналізу ієрархій для вибору оптимальної низькотоварної деревини для виготовлення стінових панелей. Проведено багатокритеріальний аналіз властивостей обраних матеріалів, а саме аналіз: формостійкості, ціни, щільності, твердість в тангенціальному напрямку волокон. Обрано матеріал що має максимальний пріоритет та який буде прийнятий в технологічний процес виготовлення виробів з деревини, та його альтернативу. У четвертому розділі описано методику проведення експериментальних досліджень, спрямованих на оцінку формостійкості стінових панелей з низькотоварної деревини при різних методах склеювання. Проведено експериментальні дослідження за описаною методикою, дані замірів під час дослідження занесенні у таблицю. За даними що були занесені до таблиці проведено статистичний аналіз та створено діаграми із кривими нормального розподілу при точковому та суцільному методі склеювання. Встановлено, що суцільний метод склеювання забезпечує вищу стабільність панелей у поздовжньому напрямку, коли переріз виробу відповідає співвідношенню 1:2, тоді як точковий метод мінімізує деформації. У п’ятому розділі описано технологічний процес виготовлення стінових панелей із низькотоварної деревини. Описано причини успішного впровадження декоративних стінових панелей із низькотоварної деревини, раціональність збереження лісових ресурсів, екологічності виробів.
Keywords: низькотоварна деревина; формостійкість; стінові панелі; методи склеювання; low-cost wood; form stability; wall panels; bonding methods