Технологія виробництва продукції свинарства у ТОВ “Агропрайм Холдинг” Одеської області - Смоляр, Богдан Сергійович (НУБіП України, 2025)
В Україні свинина, мабуть, найпоширеніший і найпопулярніший вид м’яса. Свинина — це не лише невід’ємна частина української кухні, особливо для сільських жителів, а й частина нашої культури. Сало, один з основних продуктів свинарства, не просто так стало своєрідним національним символом. Тут важливий не лише шалений інтерес до жирної їжі, а й те, що цей продукт давно був і залишається одним з небагатьох висококалорійних, поживних і корисних продуктів тваринного походження, які не потребують спеціальних методів зберігання або дорогої консервації. Український тип сала майже неможливо знайти за межами України; Ви можете знайти його лише в магазинах, присвячених українським іммігрантам та трудовим мігрантам. Таке ставлення до свинини спостерігається не лише серед українців, а й серед більшості європейців.[12] Хоча німецький фестиваль забою свиней під назвою «Schweinerstechen» не має аналогів в Україні, цей захід, який зазвичай відбувається напередодні державного свята чи сімейного торжества, для багатьох наших селян набуває майже святкового вигляду. Натуральне сало містить понад 11 видів жирів, включаючи жирні кислоти омега-3 та омега-6, які допомагають знизити рівень холестерину в крові та покращити роботу серця та судин. Свинина багата на креатин – речовину, яка допомагає зберегти м’язову масу та підвищити фізичну витривалість. Свинина – це неймовірно універсальний продукт, який можна готувати різними способами, включаючи варіння, смаження, запікання та приготування на грилі.
Keywords: технологія виробництва продукції свинарства; організація племінної роботи; годівля та утримання свиней; розведення свиней; механізація виробничих процесів на фермах; pig production technology; organisation of breeding programmes; feeding and husbandry of pigs; pig breeding; mechanisation of production processes on farms