Дослідження транспортно-технологічного процесу збирання цукрових буряків. - Антонюк, Микола Олексійович (My University, 2024)
Огляд досліджень про суттєву цінність цукру можна продовжувати і далі, але для того, щоб підтримувати та нарощувати виробництво цукру, найважливішим етапом є вирощування та збирання цукорових буряків. Цукровий буряк дуже вибагливий до агротехніки, має досить складні для забезпечення особливості. Особливо важкими етапом у виробництві у вирощуванні цукрового буряка є його збиральні роботи. Тому ми вирішили спрямувати наші дослідження саме на підвищення ефективність транспортного забезпечення збиральних робіт цукрового буряка. При організації технологічного процесу збирання цукрового буряка найбільш важливим є фактор часу. Справа в тому що, буряки набирають цукристість ще у вересні і в жовтні, але зібрати їх потрібно таким чином, щоб вони по максимуму набрали цукристість, але закінчити збиральні роботи до настання осінніх дощів снігопадів та заморозків. Найважливішим при збиранні цукрових буряків є стислі терміни збиральних робіт і максимальна ефективність засобів механізації та організації цього транспортно-технологічного процесу. Тому темою нашої магістрської кваліфікаційної роботи стало «Дослідження транспортно-технологічного процесу збирання цукрових буряків». Об’єктом дослідження є транспортно-технологічний процес збирання цукрового буряку на прикладі агрокомпанії ПП «Маяк» в умовах Полтавської області. Предмет дослідження - транспортне забезпечення технологічних перевезень коренеплодів цукрового буряка від збирального комбайна на прикладі агрокомпанії «Маяк». Мета роботи: підвищити ефективність процесу збирання цукрових буряків на основі досліджень альтернативних, більш ефективних технологій транспортування врожаю від збиральних комбайнів до автомобілів-буряковозів.
Keywords: процес; збирання; буряк; processes; collecting; beetroot