Інформаційно-допоміжна система для підбору та замовлень продуктів - Карпенко, Катерина Максимівна (My University, 2025)
Світова та українська динаміка останніх років демонструє стрімке зростання сегменту онлайн-продажу продуктів харчування. Пандемія COVID-19 остаточно перевела великий відсоток споживачів у режим онлайн-покупок, а роздрібні мережі значно розширили свій асортимент. Месенджери стали для користувачів звичним інструментом взаємодії із сервісами. Одним із найпопулярніших в Україні є Telegram, адже станом на 2025 рік він налічує понад 1 млрд щомісячних активних користувачів в усьому світі, а в Україні кількість завантажень перевищує 10,8 млн. Крім того, відкритий API робить Telegram ідеальною платформою для створення сервісних ботів. Актуальність теми. Бізнес сьогодні стикається з обмеженим бюджетом та необхідністю мінімізувати людські помилки в рутинних операціях. Роботизована автоматизація процесів (RPA) дозволяє швидко інтегрувати нові бізнес-процеси без глибокого втручання в бекенд. Платформа Blue Prism — лідер галузі, що забезпечує масштабоване й контрольоване виконання регламентованих дій у браузері та з файлами. Згідно з даними Gartner Peer Insights, її застосовують понад 2 000 компаній у 170 країнах із середньою оцінкою 4,4/5 на основі 800+ відгуків. Поєднання клієнтського інтерфейсу Telegram-бота та автоматизації Blue Prism дозволяє створити інформаційно-допоміжну систему, яка скорочує шлях від вибору страви до оформлення замовлення. Користувач обирає в боті назву страви — бот формує перелік інгредієнтів і пропонує їх додати до кошика. Підтверджене замовлення потрапляє у файл Excel, звідки утиліта передає його в чергу Blue Prism. Робот перевіряє наявність товарів, додає їх у кошик, оформлює замовлення та фіксує основні кроки у вигляді тегів. Мета роботи полягає у створенні та дослідженні системи, яка зможе скоротити час формування онлайн-замовлень приблизно на 40–50%. Для досягнення мети необхідно виконати такі завдання: −провести детальний аналіз предметної області; −проаналізувати наявні рішення на ринку онлайн-продуктових сервісів, зокрема популярні сервіси й ботів; −визначити функціональні та нефункціональні вимоги; −розробити модель предметної області, включаючи діаграми, які описують взаємодію користувачів із Telegram-ботом та RPA-системою; −реалізувати Telegram-бота, що забезпечить простий і швидкий пошук страв та інгредієнтів; −створити процес і бізнес-об’єкт у Blue Prism; −провести тестування. Об’єктом дослідження є процес формування та обробки онлайн-замовлення продуктів у торговельній мережі — від вибору страви до підтвердження покупки. Предметом — методи й засоби інтеграції клієнтського інтерфейсу Telegram із RPA-платформою для автоматизації цього процесу. Методична база ґрунтується на системному аналізі, нотаціях UML, принципах RPA та інструментах Python, Telegram Bot API, Microsoft Excel і Blue Prism.
Keywords: оформлення замовлення; список інгредієнтів; термін обробки; юніт-тести; placing an order; list of ingredients; processing time; unit tests