Система моніторингу та керування мережевими ресурсами - Довгаль, Максим Вікторович (My University, 2025)
Інформаційні технології стали фундаментальною складовою економічного, соціального та технічного розвитку. Практично всі сфери людської діяльності покладаються на безперебійну роботу інформаційно-комунікаційних систем. У зв’язку з цим питання надійності, ефективності та безпеки цифрової інфраструктури набувають особливого значення. Одним із ключових аспектів підтримки стійкості інформаційних систем є моніторинг та керування мережевими ресурсами. Це дозволяє в реальному часі спостерігати за станом мережевої інфраструктури, виявляти неполадки, реагувати на інциденти та забезпечувати стабільну роботу критичних сервісів. Поява нових протоколів, мережевих стандартів і моделей взаємодії лише посилює потребу у створенні гнучких, адаптивних та масштабованих рішень у сфері моніторингу. Загальновідомо, що традиційні засоби обслуговування ІТ-інфраструктури часто виявляються громіздкими, складними у налаштуванні або надмірними за функціональністю. У відповідь на ці виклики актуальним стає розробка власних інструментів, які враховують обмежені ресурси середовища розгортання та забезпечують прозорий, інтуїтивно зрозумілий інтерфейс для адміністратора. Разом із технічним прогресом зростають і ризики. Уразливості в мережевих пристроях, атаки на сервіси, DDoS, витоки даних — це лише частина проблем, що потребують своєчасного виявлення. Саме тому системи моніторингу є не лише засобом зручності, а інструментом забезпечення кіберстійкості й інформаційної безпеки. У світовій практиці спостерігається тенденція до розробки легких, спеціалізованих рішень, які не обтяжені зайвими модулями, легко інтегруються у хмарні середовища й адаптуються до нестандартних потреб. Подібні рішення можуть бути як локальними, так і розподіленими, що відкриває широкі можливості для їх застосування в умовах децентралізованої інфраструктури. Метою даної бакалаврської кваліфікаційної роботи є проєктування та реалізація програмної системи моніторингу й керування мережевими ресурсами, яка функціонує автономно, підтримує базові вимоги до збирання метрик, фіксації подій, аналізу інцидентів і взаємодії з користувачем через веб-інтерфейс. Для реалізації поставленої мети необхідно було: - здійснити аналіз вимог до систем цього типу; - побудувати структурну архітектуру компонентів майбутнього рішення; - реалізувати функціональні модулі з використанням сучасних веб- і серверних технологій; - створити інтерфейс для керування та перегляду подій; - реалізувати базові механізми інформаційної безпеки та захисту доступу; - провести тестування програмного комплексу; - впровадити систему в експлуатаційне середовище. Для реалізації проєкту використано такі інструменти: PostgreSQL як система управління базами даних, nginx – як сервер для маршрутизації запитів, Docker та docker-compose – для модульного розгортання усіх компонентів системи, HTML/CSS/JS та PHP – для реалізації веб-інтерфейсу. Розгортання системи виконано на базі Linux. Система, розроблена у рамках цього дослідження, орієнтована на спрощене, але надійне розгортання, забезпечує базові можливості моніторингу без прив’язки до сторонніх рішень та може служити основою для подальшого розширення функціоналу згідно з потребами конкретного користувача чи організації.
Keywords: мережеві ресурси; налаштування тригерів; інструментальні засоби; поетапна перевірка; network resources; setting up triggers; tools; step-by-step verification