Іванюта, А.О.Слободянюк, Н.М.Чумаченко, І.П2021-11-022021-11-022019Іванюта А.О., Слободянюк Н.М., Чумаченко І.П. Споживчі властивості структуроутворювачів на основі вторинної рибної сировини з додаванням цистозіри / А.О. Іванюта, Н.М. Слободянюк, І.П. Чумаченко // Тваринництво та технології харчових продуктів. - К. : НУБіП України, 2019. - Том 10, № 3. - С. 12-19https://dglib.nubip.edu.ua/handle/123456789/8563В роботі обґрунтовано доцільність та ефективність комплексної переробки риби внутрішніх водойм. Проаналізовано сучасний стан, інноваційні розробки вітчизняних і зарубіжних вчених, визначено перспективні напрями комплексної переробки рибної сировини та розвитку ринку структуроутворювачів. Теоретично обґрунтовано та експериментально підтверджено доцільність та ефективність використання вторинної рибної сировини з товстолобика (голови, кістки, плавці) з метою формування споживних властивостей структуроутворювачів. Шляхом експериментальних досліджень із застосуванням методів математичного моделювання оптимізовано інгредієнтний склад структуроутворювачів. Науково обґрунтовано закономірності формування і стабілізації властивостей структуроутворювачів на основі вторинної рибної сировини товстолобика шляхом введення до складу чорноморської водорості цистозіри (2 %). Встановлено оптимальне співвідношення рибних відходів та води 1:1,5; час термічної обробки рибних бульйонів – 2,5 години за температури 85-100 0С; температуру сублімаційного сушіння – (50-70 0С). Проведено дослідження властивостей структуроутворювачів, визначено закономірності зміни показників якості у процесі їх зберігання. Наведено результати досліджень амінокислотного складу готових структуроутворювачів.ukструктуроутворювачівторинна рибна сировинатовстолобикцистозіраспоживні властивостіСпоживчі властивості структуроутворювачів на основі вторинної рибної сировини з додаванням цистозіриOther