Підвищення довговічності робочих поверхонь шнеків транспортуючих пристроїв нанесенням зносостійких покриттів при їх відновленні - Дядюшка, Дмитро Олегович (My University, 2024)
На сьогоднішній день в агропромисловому комплексі (АПК) ефективне використання спеціального обладнання забезпечує.60 % від вартості нових. Таким чином, актуальною є задача відновлення з метою використання подальшого робочих вузлів і механізмів спеціального обладнання. В сільському господарстві при транспортуванні зернових культур та інших сипучих матеріалів активно використовуються шнекові транспортуючі конвейєри, у яких залежать від ступеня суми робочих поверхонь транспортного шнека. При цьому до 50 % всіх проблем, пов’язаних з сумою деталей машини в секторі сільського господарства, приходить на абразивний знос. Для відновлення і укріплення робочих поверхонь деталей машин і механізмів АПК вигідних шляхів збільшення ресурсу відновлюваних деталей є розробка функціональних композитних покриттів та їх нанесення на робочі поверхні деталей сільгоспмашин. Об’єктом дослідження є композитні покриття на основі порошку ПР-НХ17СР4, нанесені газотермічним способом плазмового напилення на робочі поверхні шнека транспортуючого конвейера. Предмет дослідження: фізико-механічні властивості дисперсно-наповнених композитних покриттів, отриманих способом плазмового напилення. Мета роботи: підвищення величини стійкості та зниження собівартості відновлення робочих поверхонь шнека транспортного конвейера газотермічним способом плазмового напилення міцності композитного покриття.
Keywords: композитні покриття; конвейєри; транспортування зернових; composite coatings; conveyors; grain transportation