Проєкт цеху з виробництва пресервів в різних заливках - Капко, Ярослава Владиславівна (НУБіП України, 2026)
Бакалаврський кваліфікаційний проєкт виконано на тему: «Проєкт цеху з виробництва пресервів у різних заливках». Роботу викладено на 62 сторінках основного тексту, вона містить 37 таблиць, 4 аркуші графічної частини та список використаних джерел, що налічує 24 найменування. Метою бакалаврського кваліфікаційного проєкту є розроблення проєкту цеху з виробництва рибних пресервів у різних заливках з урахуванням сучасних вимог до організації технологічного процесу, раціонального використання рибної сировини, підбору технологічного обладнання та забезпечення стабільної якості готової продукції. У межах роботи обґрунтовано доцільність виробництва рибних пресервів у різних заливках, визначено асортимент продукції, розроблено технологічну схему виробництва, виконано продуктові розрахунки, визначено потребу в основній сировині, допоміжних матеріалах, заливках і тарі. Також підібрано основне та допоміжне технологічне обладнання, розраховано чисельність виробничого персоналу, визначено площі виробничих, складських, адміністративних і санітарно-побутових приміщень, а також проведено розрахунок витрат води, електроенергії та пари. Основними завданнями бакалаврського кваліфікаційного проєкту є: обґрунтування вибору асортименту рибних пресервів у різних заливках; розроблення раціональної технологічної схеми виробництва; проведення продуктових розрахунків; визначення руху сировини, напівфабрикатів, допоміжних матеріалів, заливок і тари; підбір технологічного обладнання та розрахунок його необхідної кількості; визначення чисельності працівників, задіяних у виробничому процесі; розрахунок площ основних і допоміжних приміщень; визначення потреби підприємства у воді, електроенергії та парі; розроблення графічної частини проєкту. У проєкті представлено цех з виробництва рибних пресервів у різних заливках. Технологічний процес передбачає приймання та зберігання мороженої рибної сировини, розморожування, миття, сортування, розбирання, філетування або порціонування, соління, приготування заливки, фасування риби в тару, внесення заливки, закупорювання, дозрівання, маркування, пакування та зберігання готової продукції. Запропонований асортимент включає рибні пресерви в олійно-пряних, гірчичних, томатних, оцтово-пряних, маринадних, фруктово-ягідних та інших видах заливок. Використання різних заливок дає змогу розширити асортимент готової рибної продукції, сформувати оригінальні смакові властивості, покращити зовнішній вигляд, аромат, соковитість і загальну споживчу привабливість готового продукту. Проєктні рішення спрямовані на забезпечення потоковості виробництва, раціональне використання рибної сировини, зменшення технологічних втрат, ефективне завантаження обладнання та створення належних умов праці для персоналу. Розроблений проєкт може бути використаний як основа для організації або модернізації виробництва рибних пресервів у різних заливках на підприємствах рибопереробної промисловості.

The bachelor’s qualification project was completed on the topic: “Project of a Workshop for the Production of Fish Preserves in Various Fillings.” The work is presented on 62 pages of main text and includes 37 tables, 4 sheets of graphic materials, and a list of references comprising 24 sources. The aim of the bachelor’s qualification project is to develop a project for a workshop for the production of fish preserves in various fillings, taking into account modern requirements for the organization of the technological process, rational use of fish raw materials, selection of technological equipment, and ensuring stable quality of finished products. Within the project, the feasibility of producing fish preserves in various fillings was substantiated, the product range was determined, the technological production scheme was developed, product calculations were performed, and the demand for main raw materials, auxiliary materials, fillings, and packaging was determined. In addition, the main and auxiliary technological equipment was selected, the number of production personnel was calculated, the areas of production, storage, administrative, sanitary, and household premises were determined, and water, electricity, and steam consumption were calculated. The main tasks of the bachelor’s qualification project are: to substantiate the choice of the assortment of fish preserves in various fillings; to develop a rational technological production scheme; to perform product calculations; to determine the movement of raw materials, semi-finished products, auxiliary materials, fillings, and packaging; to select technological equipment and calculate the required number of units; to determine the number of employees involved in the production process; to calculate the areas of main and auxiliary premises; to determine the enterprise’s demand for water, electricity, and steam; and to develop the graphic part of the project. The project presents a workshop for the production of fish preserves in various fillings. The technological process includes receiving and storing frozen fish raw materials, defrosting, washing, sorting, cutting, filleting or portioning, salting, preparing the filling, placing fish into containers, adding the filling, sealing, maturation, marking, packaging, and storage of finished products. The proposed assortment includes fish preserves in oil-spice, mustard, tomato, vinegar-spice, marinade, fruit and berry, and other types of fillings. The use of various fillings makes it possible to expand the range of finished fish products, form original taste properties, improve appearance, aroma, juiciness, and overall consumer appeal of the finished product. The project solutions are aimed at ensuring the flow organization of production, rational use of fish raw materials, reduction of technological losses, efficient use of equipment, and creation of proper working conditions for personnel. The developed project can be used as a basis for organizing or modernizing the production of fish preserves in various fillings at fish-processing enterprises.
Keywords: рибні пресерви; різні заливки; рибна сировина; технологічна схема; продуктовий розрахунок; заливні суміші; технологічне обладнання; виробничий цех; якість продукції; рибопереробна промисловість; fish preserves; various fillings; fish raw materials; technological scheme; product calculation; filling mixtures; technological equipment; production workshop; product quality; fish-processing industry