Моніторинг на виявлення карантинних видів трипсів та заходи захисту від домінантних фітофагів троянди - Карпенко, Олексій Олегович (НУБіП України, 2025)
Робота викладена на 73 сторінках, 7 фотографій, рисунки і таблиці. Містить 50 джерел літератури Об’єкт досліджень – обґрунтування системи захисту квітково-декоративних культур в закритому ґрунті від трипсів. Предмет досліджень – аборигенні та карантинні види трипсів, квітково-декоративні рослини закритого ґрунту. Дослідження проведені в тепличному господарстві ТОВ "Камелія PR" знаходиться у Броварському районі Київської області. Вона є одним із лідерів у сфері тепличного квітникарства в Україні Метою наших досліджень, було вивчення видового складу, розповсюдженості і чисельності трипсів на квіткових культурах в теплицях та обґрунтування заходів захисту від них. - оцінити економічну ефективність хімічного захисту квіткових культур від трипсів в теплицях; - розробити заходи щодо обмеження чисельності трипсів і обґрунтувати застосування хімічних і біологічних препаратів та ентомофагів у закритому ґрунті.
Keywords: карантинні види трипсів; білокрилка Trialeurodes vaporariorum (Westwood); заходи захисту від домінантних фітофагів; збудники хвороб троянд; quarantine species of thrips; the whitefly Trialeurodes vaporariorum (Westwood); control measures against dominant plant pests; pathogens affecting roses