Організація протидії фінансовим правопорушенням - Дмитренко, Віталій Павлович (НУБіП України, 2025)
Магістерська робота на тему «Організація протидії фінансовим правопорушенням» складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел та додатків. Загальний обсяг роботи становить 79 сторінок, містить 6 таблиць, 4 рисунки і 64 джерела літератури. У сучасних умовах трансформації фінансової системи України питання організації протидії фінансовим правопорушенням набуває особливої актуальності. Фінансові правопорушення створюють суттєві ризики для економічної безпеки держави, негативно впливають на стабільність фінансових ринків, знижують довіру інвесторів і громадян до фінансових інституцій. У першому розділі роботи розглянуто теоретичні та економічні аспекти фінансових правопорушень, визначено їх економічну природу та класифікацію, проаналізовано вразливі сектори фінансової системи України та охарактеризовано нормативно-правове забезпечення протидії порушенням. У другому розділі досліджено організацію протидії фінансовим правопорушенням у сфері фінансів, банківської діяльності, страхування та ринків капіталу, розглянуто роль фінансових інституцій та державних органів, а також методи виявлення та документування правопорушень. У третьому розділі проведено статистичний аналіз поширених фінансових правопорушень, обґрунтовано використання цифрових технологій, включаючи Big Data, AML-системи та штучний інтелект, а також запропоновано шляхи удосконалення внутрішніх систем контролю та комплаєнсу фінансових установ. Результати дослідження підтверджують необхідність системного підходу до організації протидії фінансовим правопорушенням, що забезпечує підвищення ефективності фінансового контролю, зміцнення фінансової безпеки держави та зниження ризиків у фінансовому секторі.
Keywords: фінансова система; фінансові правопорушення; банківська діяльність; financial system; financial offenses; banking activity