Розробка системи енергоживлення для підтримання оптимальних параметрів мікроклімату пташників з використанням ВДЕ - Голуб, Максим Юрійович (НУБіП України, 2025)
Застосування теплоти в с.г. набуло широкого поширення з причини того, що теплофікація с.г. технологічних процесів дозволяє істотно збільшити обсяги виробництва продукції. Основні споживачі теплоти в с.г. - тваринництво і птахівництво. Стан мікроклімату закритих птахівничих приміщень визначає комплекс фізичних факторів (температура, вологість, рух повітря, сонячна радіація, атмосферний тиск, освітлення і іонізація), газовий склад повітря (кисень, вуглекислий газ, аміак, сірководень і ін.) і механічні домішки (пил і мікроорганізми). Формування мікроклімату в приміщеннях для птиці залежить від ряду умов: місцевого клімату, термічного і вологісного стану огороджувальних конструкцій будівлі, рівня повітрообміну або вентиляції, опалення та освітлення. Мета роботи - вдосконалення системи мікроклімату в пташнику СТОВ "Старинська птахофабрика" з використанням новітніх технологій на онові ВДЕ. Для досягнення мети було поставлено такі задачі: 1. Проаналізувати норми та вимоги до мікроклімату у пташнику. 2. Провести розрахунок освітлення стійлового та його службових приміщень пташника. 3. Розрахувати системи повітрообміну та опалення в пташнику. 4. Розробити схему управління та розрахувати параметри регулювання 5. Проаналізувати та запропонувати ВДЕ в птахівництві. Об’єкт досліджень – процеси підтримання мікроклімату в пташниках та режими функціонування. Предмет досліджень – комплексне вирішення розрахункових та проектних задач по створенню нормованого мікроклімату у пташниках.
Keywords: освітлення у пташнику; розрахунок повітрообміну; розрахунок системи опалення; система управління мікрокліматом; lighting in a poultry house; calculation of air exchange; calculation of the heating system; microclimate control system