Стандарти перекладацьких послуг і постредагування машинного перекладу у міжнародному і національному вимірах - Головій, Катерина Вікторівна (НУБіП України, 2025)
Магістерська робота: 61 с., 6 табл., 51 джерело. Об’єкт дослідження – перекладацькі послуги в контексті професійної стандартизації та використання машинного перекладу. Мета роботи – проаналізувати міжнародні та національні стандарти перекладацьких послуг, зосередившись на ролі та особливостях постредагування машинного перекладу, а також визначити можливості інтеграції міжнародних практик у перекладацьку діяльність в Україні. Методи роботи – аналіз і синтез; порівняльно-зіставний метод; метод контент-аналізу; емпіричні методи (опитування, інтерв’ю, анкетування); метод моделювання; дедуктивний та індуктивний методи. У першому розділі магістерської роботи розглянуто теоретико-методологічні засади стандартів перекладацьких послуг і постредагування машинного перекладу. З’ясовано сутність понять «стандарти перекладацьких послуг» та «постредагування», визначено їхню типологію та етапи розвитку, схарактеризовано основні системи машинного перекладу, їхні принципи роботи та можливості застосування у професійній перекладацькій діяльності. У другому розділі здійснено порівняльний аналіз міжнародних і національних стандартів у сфері перекладацьких послуг і постредагування. Висвітлено вимоги, принципи та підходи, що застосовуються у міжнародній практиці (ISO, ASTM, EN), а також розглянуто особливості національних стандартів, зокрема ДСТУ 4309:2004. Визначено спільні та відмінні риси між ними, а також їхній вплив на забезпечення якості перекладу. У третьому розділі представлено результати аналізу машинного перекладу міжнародних документів у галузі сільського господарства. Описано методологію дослідження якості перекладу, проведено оцінювання адекватності машинного перекладу, виявлено основні типи помилок та встановлено особливості постредагування таких текстів.
Keywords: стандарти перекладацьких послуг; постредагування машинного перекладу; якість перекладу; машинний переклад; міжнародні стандарти; національні стандарти; адекватність перекладу; професійна діяльність перекладач; standards for translation services; post-editing of machine translation; translation quality; machine translation; international standards; national standards; translation adequacy; professional practice of translators