Програмне забезпечення системи підтримки прийняття рішень керівництвом у мережі магазинів - Здобнов, Дмитро Дмитрович (НУБіП України, 2024)
Протягом останніх років у світі спостерігається стрімкий розвиток інформаційних технологій. Разом із цим відбувається зростання конкуренції на ринку і ефективне управління бізнесом стає невід’ємною складовою успіху для будь-якого підприємства. Особливо це стосується мереж магазинів, для яких ефективна взаємодія з клієнтами, швидка обробка замовлень та оптимізація внутрішніх процесів необхідні для збереження конкурентних переваг. У таких умовах важливою складовою управління підприємством стає запровадження систем підтримки прийняття рішень, які дозволяють обробляти великі обсяги інформації, проводити аналіз даних і приймати обґрунтовані рішення. Сучасні системи підтримки прийняття рішень можуть поєднувати в собі різноманітні методи обробки даних, моделювання та прогнозування. Розробка та впровадження таких систем часто вимагає врахування специфічних потреб мереж магазинів, особливості ринку, вимоги до обробки інформації тощо. В даній роботі розглядається розробка програмного забезпечення системи підтримки прийняття рішень керівництвом у мережі магазинів. Актуальність теми дослідження обумовлена стрімким розвитком інформаційних технологій та їхньою інтеграцією в різні сфери бізнесу, зокрема в галузі торгівлі. Сучасні мережі магазинів потребують ефективного управління запасами, обробки замовлень та прийняття рішень на основі аналізу наявних даних. Системи підтримки прийняття рішень стають необхідними, оскільки вони дозволяють оптимізувати бізнес-процеси та знижувати ризики, пов’язані з прийняттям рішень. Важливим є впровадження автоматизованих механізмів, які дозволяють швидко реагувати на зміни у попиті та запасах товарів. Метою дослідження є створення програмного рішення, що дозволить автоматизувати процеси збору, обробки та аналізу даних для прийняття оптимальних рішень в управлінні магазином. Враховуючи можливі зміни у споживчих вподобаннях, економічних умовах та технологічному розвитку, розроблювана система має бути гнучкою, масштабованою та адаптивною, тобто бути придатною для використання у різних магазинах, незалежно від сфери їхньої діяльності. Об’єктом дослідження є мережа магазинів, торгівельні процеси якої потребують управлінських рішень. Предметом дослідження виступає програмне забезпечення для підтримки прийняття рішень, яке забезпечує автоматизацію процесів управління товарами та замовленнями в цій мережі. Завданнями дослідження є: системний аналіз предметної області, визначення основних проблем управління; формулювання вимог до системи підтримки прийняття рішень; моделювання архітектури та розробка системи, аналіз отриманих результатів. Методи дослідження включають використання сучасних веб-технологій для створення інтерактивного інтерфейсу. Для аналізу даних і підтримки прийняття рішень будуть застосовані алгоритми автоматизації процесів обробки інформації, а також технології, що забезпечують адаптивність системи. Наукова новизна роботи полягає в тому, що вперше буде розроблено веб-сайт як універсальну та просту у використанні систему підтримки прийняття рішень для мережі магазинів, що забезпечує автоматизацію процесів управління замовленнями та товарами. Запропоновано удосконалення архітектури системи з інтеграцією автоматизованих інтерфейсів для прийняття рішень. У рамках роботи виконується дослідження, що включає аналіз існуючих рішень, вивчення методів обробки даних, а також визначення основних вимог до програмного забезпечення, які дозволять забезпечити максимальну ефективність та зручність використання для кінцевих користувачів. Робота має на меті проведення не лише теоретичних досліджень, але і практичну реалізацію, яка дозволить мережі магазинів підвищити ефективність управлінських процесів, скоротити час на прийняття рішень і, як наслідок, підвищити конкурентоспроможність на ринку. Також очікується, що результати роботи стануть корисними для подальших досліджень у галузі інформаційних технологій, відкриваючи нові можливості для впровадження інноваційних рішень у бізнес-практику. Отже, дана робота спрямована на розробку комплексного підходу до створення програмного забезпечення системи підтримки прийняття рішень, що відповідає сучасним вимогам та потребам управління мережами магазинів, створюючи тим самим основи для подальшого вдосконалення процесів управління та прийняття рішень. Робота складається з чотирьох розділів. Перший розділ присвячено системному аналізу предметної області, в ньому визначено мету, предмет та об’єкт дослідження, проаналізовано існуючі рішення та поставлено задачі дослідження. У другому розділі виконано моделювання системи, визначено її структуру, побудовано відповідні діаграми. Третій розділ включає розробку клієнтського та серверного програмного забезпечення, відповідно до визначених у другому розділі моделей. У четвертому розділі описано системні вимоги, наведено інструкцію користувачів, проведено тестування та описано отримані результати роботи.
Keywords: система підтримки прийняття рішень; мережа магазинів; керівництво у мережі магазинів; програмне забезпечення для підтримки прийняття рішень; decision support system; chain of stores; chain store management; decision support software