Соціальні медіа та інформаційні бульбашки - Кривіцька, Валерія Сергіївна (НУБіП України, 2025)
Інформаційне відео – це будь-який відеоролик, який містить візуальну та аудіоінформацію, що передає певні знання, дані або факти. До них належать навчальні відео, документальні фільми, новини, а також реклама, що інформує про товари та послуги. Його основне завдання – інформувати глядача, а не розважати чи переконувати. Такі відео зазвичай мають чітку структуру, логічну послідовність подачі матеріалу, нейтральний або офіційний стиль і спираються на достовірні джерела. Вони можуть бути створені у форматі новинного сюжету, репортажу, документального фрагмента, освітнього ролика, аналітичного відео чи інфографіки. Інформаційне відео на тему «Соціальні медіа та інформаційні бульбашки» присвячене дослідженню того, як цифрові платформи формують сприйняття реальності користувачів і впливають на суспільну свідомість. У відео розкривається механізм утворення інформаційних бульбашок – ситуацій, коли користувач отримує інформацію, що підтверджує його власні погляди, уникаючи альтернативних точок зору. Автор пояснює роль алгоритмів соціальних мереж, які персоналізують контент, створюючи замкнене медіасередовище. Назва матеріалу. «Соціальні медіа та інформаційні бульбашки». Форма. Інформаційне відео. Жанр. Інформаційно-аналітичний. Призначення. Відео має на меті пояснити суть явища інформаційних бульбашок, показати їхні наслідки для особистості та суспільства, а також спонукати до критичного мислення та медіаграмотності. Його призначення – не лише інформувати, а й навчати глядача свідомо сприймати інформаційний простір, розпізнавати маніпуляції та уникати інформаційної ізоляції. Особливості інформаційного продукту. Полягають у поєднанні науково-аналітичного змісту з доступною, візуально привабливою подачею матеріалу. Відео відзначається актуальністю теми, адже проблема інформаційних бульбашок безпосередньо пов’язана з сучасними тенденціями цифрової комунікації та поведінкою користувачів у мережі. Зміст інформаційного продукту. Просвітницький, аналітичний та практичний характер, сприяє усвідомленню ролі соціальних медіа у формуванні світогляду та допомагає глядачеві критично оцінювати власне місце в інформаційному суспільстві. Читацька адреса. Мисляча, активна та зацікавлена авдиторія, яка прагне підвищити рівень своєї медіаграмотності, критичного мислення та цифрової культури. Соціально-економічні показники ефективності. Полягає у поєднанні освітнього, виховного та економічно доцільного впливу, що робить його цінним інструментом формування сучасної цифрової культури. Можливості подальшого практичного застосування та розвитку проєкту. Подальший розвиток проєкту визначає розширення його освітньо-комунікаційного потенціалу, поглиблення аналітичної складової та інтеграції в інформаційно-освітній простір, що сприятиме формуванню медіаграмотного, критично мислячого покоління.
Keywords: соціальні медіа; конкурентне середовище; інформаційній привід; авторська ідея; social media; competitive environment; news hook; original concept