Крижова Юлія ПетрівнаКорзун Віталій Наумович2023-11-292023-11-292020М’ясні консерви у профілактиці накопичення радіонуклідів : монографія / Ю. П. Крижова, В. Н. Корзун. - К. : ЦП "Компринт", 2020. - 143 с.https://dglib.nubip.edu.ua/handle/123456789/10606Рекомендовано Вченою Радою Національного університету біоресурсів і природокористування УкраїниВ монографії описані проблеми, пов’язані з радіоактивним забрудненням територій і, як наслідок, сільськогосподарської сировини та готових продуктів, радіонуклідами. Описано радіоблокатори, які знижують всмоктування радіонуклідів цезію-137 та стронцію-90 у шлунково-кишковому тракті в умовах тривалого надходження, та прискорюють їх виведення – фероцин та альгінат натрію. Проведені дослідження розроблених нових лікувально-профілактичних м’ясних консервів радіозахисної дії, які мають високі споживацькі та радіозахисні властивості в умовах надходження в організм людини малих доз цезію та стронцію; отримані експериментальні дані підвищеної харчової та біологічної цінності нових консервів, з високим ступенем перетравлення in vitro, та підтверджені в експериментах на лабораторних тваринах та медико-біологічних дослідженнях. Видання призначене для студентів, аспірантів і науковців вищих навчальних закладів, а також фахівців м’ясної промисловості.ukм’ясні консервипрофілактикарадіонуклідинакопичення радіонуклідівcanned meatpreventionradionuclidesaccumulation of radionuclidesAnsammlung von RadionuklidenDosenfleischVerhütungRadionuklideМ’ясні консерви у профілактиці накопичення радіонуклідівMonograpf