Міжнародна політика між Україною та Німеччиною: історичний, гуманітарний та безпековий вимір - Травінська, К. О. (My University, 2024)
Однією із найбільш важливих історичних подій на кінець ХХ століття, окрім розпаду СРСР та возз’єднання німецьких земель, є утворення нової незалежної країни – України, яка стала досить вагомим чинником створення нового устрою Європи. Міждержавні відносини України та Федеративної Республіки Німеччини посідають вагоме місце в історичному минулому та сьогоденні згаданих країн, та всієї Європи загалом. Саме Німеччина однією з перших визнала незалежність України, та почала будувати тісні зв’язки, оскільки обидві країни бачили необхідність у створенні нової, об’єднаної Європи зі спільними цінностями. Саме в день підписання Спільної Декларації про основи відносин між країнами, вони показали свої наміри на довготривалі відносини на основі рівності та взаємовигоди. Важливим чинником формування українсько-німецьких відносин є співпраця в межах Євросоюзу. ФНР завжди була прихильником вступу України до Європейського Союзу, країна надавала технічну та грошову допомогу задля підтримки реформування в Україні. ЄС є важливим аспектом українсько-німецьких відносин, оскільки союз надає основу співпраці та сприяє стабільності та безпеці у регіоні. Також, Україна та Німеччина мають досить вагому історію гуманітарної співпраці в галузях освіти та науки, культури та мистецтва. Українські письменники, художники та музиканти зробили значний внесок у культуру ФРН, в свою чергу і німецька культура мала свій вплив на Україну. Детальне висвітлення цього аспекту надає можливість окреслити перспективи та сприятиме вдосконаленню українсько-німецьких відносин. На сьогодні Україна знаходиться у досить складних умовах через військову агресію РФ. Саме після анексії Автономної Республіки Крим та початку російсько-української війни в Донецькій та Луганській областях, а згодом 24 лютого 2022 року війна на території України перейшла в більш активну фазу повномасштабного вторгнення, досить важливим аспектом стала позиція Федеративної Республіки Німеччини як одного із лідерів Європейського союзу. Саме від реакції ЄС залежало подальше майбутнє України. ФНР ж взяла на себе роль посередника у вирішенні російсько-українського конфлікту. Таким чином, постає необхідність аналізу безпекового аспекту у відносинах між Україною та Федеративною Республікою Німеччина. Актуальність дослідження: полягає в тому, що воно дає комплексну оцінку сучасного стану відносин між Україною та Німеччиною, аналізує їх історичне підґрунтя, гуманітарний та безпековий виміри Ступінь дослідженості теми. Дослідження проблеми міждержавних відносин Німеччини та України їх історичного, гуманітарного та безпекового напрямів потребує наукового аналізу як українських, так і зарубіжних істориків, політологів, дипломатів, аналітиків тощо. Визначними працями з даної теми є дослідження українських авторів, зокрема праці присвячені дослідженню українсько-німецьких міждержавних відносин в 90-х роках, серед яких варто виділити Андрія Мартинова, Андрія Кудряченка, Григорія Грабчука. У безпековому аспекті особливу роль відіграє робота Вольфганга Зайбеля у своїй книзі «Виклики української кризи для німецької дипломатії та зовнішньої політики» автор зміг комплексно проаналізувати виклики які постали перед ФРН через конфлікт на території України. Метою роботи є комплексне дослідження міжнародної політики між Україною та Німеччиною в її історичному, гуманітарному та безпековому вимірах. Для досягнення мети дослідження, необхідно вирішити такі завдання: • Визначити стан наукової розробки теми дослідження • Дослідити джерельну базу • Висвітлити історичні аспекти зародження зовнішньої політики між Україною та Німеччиною • Розкрити сучасну історію міждержавних відносин між Україною та ФРН • Окреслити гуманітарний вимір міжнародної політики країн • Охарактеризувати аспекти безпекового виміру Об’єктом є дослідження міждержавних відносин України та Федеративної Республіки Німеччини Предметом є історичний, гуманітарний та безпековий виміри міжнародної політики України та Німеччини Методи дослідження. Відповідно до мети магістерської роботи та поставлених завдань були використані такі методи дослідження: - теоретичні – аналіз, синтез, узагальнення, порівняння і систематизація; - комплексні – методи аналізу та сходження від абстрактного до конкретного, моделювання; - емпіричні – спостереження, порівняння, опис. Наукова новизна даної роботи полягає в тому, що вперше було проведено комплексне дослідження взаємин між Україною та Німеччиною, враховуючи історичний контекст, гуманітарну взаємодію та безпекові аспекти. Що дозволяє отримати повну картину розвитку двосторонніх відносин, яка не обмежується лише одним аспектом співпраці; було проведено аналіз гуманітарного співробітництва між країнами, включаючи культурний, освітній та науковий напрями. Таким чином, було визначено ефективність зміцнення міждержавних зв’язків на суспільному рівні; було конкретизовано безпековий вимір, який включає визначення ролі ФРН та рівня співпраці між країнами в умовах збройного конфлікту на території України; було визначено перспективи подальшого розвитку міждержавних відносин між Україною та Федеративною Республікою Німеччиною у зазначених аспектах. Практичне значення отриманих результатів дає змогу отримати комплексний аналіз міжнародної політики між Україною та Німеччиною в історичному, гуманітарному та безпековому вимірах. Дане дослідження можна використовувати для формування рекомендацій щодо покращення та подальшого розвитку українсько-німецької співпраці. Також, дослідження може допомогти у зміцнені культурного, наукового, освітнього обміну між країнами. Результати магістерської роботи можуть бути використані для аналізу безпекового спектру, виявлення слабких сторін та сприяння покращенню відносин у даній сфері. Таким чином, практичне значення отриманих результатів полягає у комплексному аналізі та окресленні подальших перспектив розвитку міждержавних відносин між Україною та Федеративною Республікою Німеччиною. Апробація результатів дослідження. Основні ідеї та положення магістерського дослідження було оприлюднено на наукових конференціях, семінарах та конгресах, наукових виданнях, зокрема: Травінська К.О., Сєкунова Ю.В. Німеччина – Україна: безпековий вектор, перешкоди та перспективи // Міжнародна науково-практична конференція «Сучасні соціокультурні трансформації: медіа, мова, комунікація»; Травінська К.О., Сєкунова Ю.В. Україна та Німеччина в умовах російської агресії 2014-2024 // Міжнародна науково-практична конференція «Україна та світ в умовах російської збройної інтервенцій (з 2014 р.)»; Травінська К. О., Шевченко Н. В. Німецька гуманітарна допомога як інструмент підтримки України // XХVІI Всеукраїнська щорічна науково-практична конференція «Могилянські читання – 2024: досвід та тенденції розвитку суспільства в Україні: глобальний, національний та регіональний аспекти» Робота складається із трьох логічно-пов’язаних розділів. У першому розділі окреслюється ступінь вивчення проблематики на рівні окремих аспектів співпраці, було подано імена дослідників та назви окремих робіт, які вивчали дану тематику. Також у розділі зазначено теоретико-методологічні основи дослідження. Другий розділ розкриває історичний вектор співпраці між країнами, від етапу здобуття незалежності України та становлення міждержавних відносин до сьогодення. Третій розділ містить у собі гуманітарний та безпековий аспекти українсько-німецького співробітництва. Робота займає 90 сторінок, список використаної літератури містить 160 джерел.
Keywords: міжнародна політика; безпековий вимір; Європейський Союз; international politics; security dimension; European Union