Маценко, М.І.2021-11-022021-11-022019Маценко М.І. Тривалість поросності свиноматок та її вплив на технологічний процес свинокомплексів / М.І. Маценко // Тваринництво та технології харчових продуктів. - К. : НУБіП України, 2019. - Том 10, № 3. - С. 35-40https://dglib.nubip.edu.ua/handle/123456789/8566Свиноматок на великих комплексах в сектор для опоросу переводять на 111-112 день поросності, тому частина тварин з укороченою тривалістю поросності народжують не в цеху опоросу, а в групових станках, що іноді призводить до задавлювання і поїдання поросят матками. Свиноматки, тривалість поросності яких становить понад 115 днів, невигідні тим, що для них потрібні додаткові витрати на перегони із сектора в сектор до отримання опоросу. Були проведені дослідження з використанням племінних записів СВАТ «Агрокомбінат «Калита», Київської області. Вивчалася тривалість поросності свиноматок великої білої породи та її зміни з віком маток. Коефіцієнти повторюваності і успадкованого визначалися у 128 тварин з різною тривалістю періоду поросності, відібраних методом випадкової вибірки.ukпоросністьритм виробництвацикл репродукції свиноматокповторюваністьуспадковуваністьТривалість поросності свиноматок та її вплив на технологічний процес свинокомплексівOther