Реконструкція будівлі спортивного комплексу з басейном у місті Маріуполі - Цицюра, Мілана Олександрівна (НУБіП України, 2025)
В процесі експлуатації будівель і споруд будівельні конструкції пошкоджуються внаслідок корозії арматури і руйнування бетону, що приводить до зниження несучої здатності, або не придатності конструкцій для подальшої експлуатації. Крім цих факторів необхідність в реконструкції будівлі виникає в потребі збільшення площ, прибудовою чи надбудовою поверхів, змінення об’ємно-планувальних рішень. В даному проекті для поліпшення стану будівлі та розширення її функціоналу виконується реконструкція з оптимальними рішеннями. В основу цього проекту взято реконструкція критого басейну на повноцінний спортивний комплекс. Що в свою чергу збільшить доцільність використання будівлі. Реконструкція будинків і споруд − це їхнє перероблення з метою часткової чи повної зміни функціонального призначення, встановлення нового ефективного обладнання, поліпшення забудови території відповідно до сучасних підвищених нормативних вимог. Переобладнання передбачає перепланування і збільшення висоти приміщень, підсилення, за необхідності – частковий демонтаж і заміну конструкцій, а також надбудову, прибудову і поліпшення фасадів будинків. Під час реконструкції капітальні вкладення істотно менші і окуповуються у 2–2,5 раза швидше, ніж під час капітального будівництва. З іншого боку, загальні затрати часу на реконструкцію у 1,5–2,0 раза менші, ніж на новобудову. Для посилення й відновлення експлуатаційної придатності залізобетонних конструкцій використовується метод зовнішнього армування композитними матеріалами: вуглепластиковими стрічками й полотнами із застосуванням клеїв, ремонтних і захисних сумішей на основі епоксидних смол. Перевагами композитних матеріалів є: високі міцність і модуль деформації, мала вага, технологічність, несприйнятливість до агресивних зовнішніх факторів, здатність повторювати форми підсилюваних конструкцій, витривалість. Реконструкція передбачає повне або часткове збереження елементів несучих та огороджувальних конструкцій та зупинення експлуатації об’єкта в цілому або його частин (якщо вони є автономними) на час проведення робіт (згідно з розділом 3.21. ДБН А.2.2-3-2014 «Склад та зміст проектної документації на будівництво»).
Keywords: реконструкція будівлі спортивного комплексу з басейном; експлуатація будівель і споруд; поліпшення стану будівлі; реконструкція критого басейну; renovation of a sports complex with a swimming pool; operation of buildings and structures; improvement of the condition of the building; renovation of an indoor swimming pool