Продуктивність гібридів кукурудзи за впливу елементів технології вирощування - Мохно, Дмитро Віталійович (НУБіП України, 2025)
Магістерська кваліфікаційна робота написана на 57 сторінках комп’ютерного тексту, містить 6 таблиць, 10 рисунків, список використаної літератури налічує 61 найменування. У першому розділі роботи представлено огляд наукових досліджень вітчизняних та зарубіжних вчених, присвячених вирощуванню кукурудзи. Зокрема, проаналізовано сучасний стан та майбутні перспективи культивування кукурудзи в Україні та світі, детально охарактеризовано її біологічні та агроекологічні особливості, а також встановлено вплив окремих елементів технології вирощування на формування продуктивності культури. Особливу увагу приділено оцінці гібридів за господарсько-цінними ознаками та їх реакцію на зміну строків сівби. У другому розділі представлено детальний опис природних та агротехнічних умов дослідження. Зокрема, проаналізовано кліматичні, погодні та ґрунтові умови регіону, а також детально описано методику проведення досліду та його схему. Третій розділ містить результати дослідження, які включають, визначення холодостійкості гібридів кукурудзи за допомогою методу cold test, аналіз тривалості міжфазних періодів та особливостей росту та розвитку культури в умовах регіону, а також врожайності залежно від елементів технології вирощування. У четвертому розділі проведено економічну оцінку ефективності вирощування кукурудзи в Київській області. Проведено порівняння гібридів за основними економічними показниками, зокрема собівартістю продукції, рівнем прибутку та рентабельністю. Робота містить в собі висновки та рекомендації виробництву
Keywords: технологія вирощування; гібриди; строки сівби; урожайність; cultivation technology; hybrids; sowing dates; yield