LADM-профіль для інтеграції кадастрових і правових даних з підтримкою GeoJSON в Україні - Миронов, Олександр (ІФНТУНГ, 2025)
Система земельного кадастру України залишається фрагментованою, що ускладнює облік прав, просторових характеристик та оціночних показників земельних ділянок. Розмежованість даних між Державним земельним кадастром, Державним реєстром речових прав та єдиною базою оцінок ФДМУ обмежує інтероперабельність і знижує ефективність управління земельними ресурсами. У роботі проведено аналіз чинних реєстрів з точки зору відповідності стандарту ISO 19152:2012 (LADM) та вимог систем масової оцінки. Запропоновано LADM-профіль для інтеграції кадастрових і правових даних з можливістю експорту у формат GeoJSON відповідно до RFC 7946. Профіль забезпечує узгодженість правових, просторових і оціночних даних та оптимізований для роботи у відкритих ГІС, зокрема QGIS. Технологічна реалізація базується на відкритих інструментах PostgreSQL/PostGIS і Python, що знижує витрати та полегшує адаптацію. Представлений підхід може стати основою для пілотних проєктів, спрямованих на підвищення прозорості та ефективності земельного адміністрування в Україні.
Keywords: інтероперабельність; просторові дані; земельне адміністрування; interoperability; PostgreSQL; Python; QGIS; spatial data; land administration