Проектні пропозиції щодо відновлення та реконструкції території Італійського парку Підгорецького замку в с. Підгірці, Львівської обл. - Шпаковська, Вікторія Сергіївна (НУБіП України, 2025)
Магістерська дипломна робота надрукована на 76 сторінках, вона містить 25 ілюстрацій, для написання роботи використано 36 літературних джерел. Ключові слова: Італійський парк, Підгорецький замок, реконструкція, відновлення, проектні рішення, планувальна структура, реставрація, сад. У даній роботі аналізується особливості відновлення та реконструкції Італійського парку Підгорецького замку як пам’ятки садово-паркового мистецтва національного значення. Досліджуються питання історичної значущості території, її планувальної структури та відновлення автентичного характеру італійського саду. Для прийняття проектних рішень проведено комплексний передпроектний аналіз, на основі якого розроблено концепцію відновлення парку з урахуванням його терасованої структури. Проаналізовано особливості відновлення історичних елементів: фонтанів, квіткових та орнаментальних партерів та малих архітектурних форм. Проектні рішення обгрунтовані з врахуванням результатів історико-архівних досліджень та сучасних вимог до музеєфікації об’єктів культурної спадщини. На основі проведеного аналізу запропоновано зонування території, де кожна тераса парку має власну функціональну та композиційну специфіку. Запропонований дизайн елементів благоустрою поєднує історичну достовірність із сучасними експлуатаційними вимогами, спрямований на забезпечення комфорту відвідувачів та архітектурно-художнє розкриття потенціалу паркового ансамблю. Композиція насаджень розроблена на основі аналогів італійських садів із додаванням сучасних декоративних елементів, що підкреслюють регулярний характер планування. У висновках підкреслюється, що реалізація запропонованих рішень забезпечить відновлення унікального історичного середовища Італійського парку, що матиме важливе культурно-пізнавальне значення та сприятиме популяризації садово-паркової спадщини України.
Keywords: компактні озеленені простори; кишеньковий сквер; парклет; зелені насадження; compact green spaces; pocket square; parklet; green plantations