Управління діловою репутацією підприємства - Гук, Владислав Миколайович (НУБіП України, 2025)
Актуальність дослідження. Сьогодні роль ділової репутації як стратегічного ресурсу є надзвичайно важливою. Вона визначає не лише конкурентоспроможність підприємства, але й рівень довіри стейкхолдерів та стабільність його діяльності в умовах високої конкуренції та інформаційної відкритості. Особливо це стосується підприємств олійножирової промисловості, де існують підвищені вимоги до якості продукції, стандартів безпеки, а також соціально-етичних норм. Саме тому ефективне управління репутацією стає критичним фактором їхнього успіху. Разом з тим, проблема полягає у тому, що в українських реаліях поки що недостатньо розроблені комплексні підходи до управління репутацією. Відсутній системний моніторинг репутаційних ризиків, комунікаційна стратегія часто не є продуманою, а сам репутаційний менеджмент ще недостатньо інтегрований у загальну систему корпоративного управління. Об’єктом дослідження є ділова репутація підприємства ПрАТ «Вінницький олійножировий комбінат». Саме на його прикладі ми розглядаємо ключові аспекти формування та підтримки репутації. Предметом дослідження стали методи, інструменти та стратегії управління діловою репутацією підприємства, а також їхній вплив на формування репутаційного капіталу. Це дозволяє оцінити не лише поточний стан репутації, а й ефективність різних підходів до її управління. Гіпотеза нашого дослідження полягає у тому, що системне управління діловою репутацією підприємства, яке ґрунтується на ефективних комунікаціях, корпоративній соціальній відповідальності та постійному моніторингу репутаційних ризиків, сприяє зростанню репутаційного капіталу та підвищує рівень довіри стейкхолдерів. Метою нашого дослідження є розробка науково обґрунтованих підходів і практичних рекомендацій щодо управління діловою репутацією ПрАТ «Вінницький олійножировий комбінат».
Keywords: ділова репутація; персонал; ділова етика; управління; business reputation; personnel; business ethics; management