Любительське та спортивне рибальство в Україні - Бугаєнко, Назар Євгенійович (НУБіП України, 2026)
Бугаєнко Н. Є. «Любительське та спортивне рибальство в Україні». Загальний обсяг роботи: робота викладена на 55 сторінках, містить таблиці, рисунки, додатки та список використаних джерел. Мета дослідження – комплексний аналіз сучасного стану любительського та спортивного рибальства у м. Київ, оцінка його впливу на стан іхтіофауни та водних екосистем. Об’єкт дослідження – любительське та спортивне рибальство на водоймах м. Київ. Предмет дослідження – видовий склад іхтіофауни, методи та знаряддя лову, нормативно–правове регулювання, сезонна динаміка вилову. Методи дослідження: польові спостереження, іхтіологічний аналіз, анкетування рибалок–любителів, статистична обробка даних, аналіз нормативно-правових документів. Встановлено видовий склад об’єктів любительського лову, визначено найпоширеніші знаряддя та методи рибальства, виявлено сезонні закономірності вилову, оцінено вплив рекреаційного рибальства на стан популяцій промислових видів риб. Практичне значення роботи полягає у можливості використання її результатів для вдосконалення нормативно-правового регулювання любительського рибальства та розробки рекомендацій щодо збереження біоресурсів водойм.
Keywords: любительське рибальство; спортивне рибальство; іхтіофауна; рекреаційне рибальство; видовий склад риб; знаряддя лову; нормативно-правове регулювання; антропогенне навантаження; водні біоресурси; recreational fishing; sport fishing; fish fauna; recreational fishing; fish species composition; fishing gear; regulatory framework; anthropogenic pressure; aquatic biological resources