Агробіологічна оцінка сортів винограду у молодому винограднику - Гуляк, Юлія Олександрівна (My University, 2024)
Магістерську кваліфікаційну роботу на тему: «Агробіологічна оцінка сортів винограду у молодому винограднику» виконано у 2023–2024 рр. на кафедрі садівництва ім. проф. В.Л. Симиренка Національного університету біоресурсів і природокористування України. Експериментальною базою слугували насадження винограду у навчальній лабораторії «Плодоовочевий сад» (вул. Горіхуватський шлях 6 а, м. Київ). Роботу викладено на 81 сторінці друкованого тексту. Вона містить 10 таблиць, 17 рисунків, 71 джерело літератури. Робота складається з таких структурних елементів: вступ; огляд літератури; мета, умови та методика проведення досліджень; результати досліджень; економічна ефективність; охорона праці; висновки; список використаних джерел, додатки. У вступі обґрунтовано актуальність обраної теми, сформульовано мету і виокремлено завдання, які потрібно вирішити для досягнення мети; визначено об’єкт і предмет дослідження; зазначено методику дослідження; представлено теоретичну цінність і прикладну значущість отриманих результатів; наведено інформацію про апробацію результатів роботи та публікації; висвітлено участь у предметній олімпіаді з дисципліни «Виноградарство», підвищенні кваліфікації у ННЦ «Інститут виноградарства і виноробства», наукових конференціях; окреслено положення, винесені на захист. У першому розділі «Огляд літератури» розкрито основні теоретичні положення, проблеми, що існують стосовно агробіологічної оцінки та підбору технічних сортів винограду для зони північного Лісостепу України. Ми деталізували питання, щодо народногосподарського значення винограду, історію виникнення виноградарства та виноробства як в Україні, так і світі, сучасний стан виробництва ягід в Україні та світі, більш детальніше звернули увагу на біологічні особливості винограду та сортимент технічних сортів поширених в Україні, а також висвітлили питання виноградарства та виноробства у часи повномасштабного вторгнення, проаналізувавши втрати та збитки для виноградарства та виноробства в Україні. Огляд літератури й патентний пошук здійснено за допомогою спеціалізованих порталів доступу до наукових видань, завдяки пошуку у базах бібліотеки університету й мережі інтернет. У другому розділі «Мета, умови та методика проведення досліджень» обґрунтовано вибір напряму досліджень, наведено методи вирішення поставлених задач, розроблено загальну методику проведення дослідження. У розділі «Результати досліджень» проведено аналіз погодних умов; досліджено, проаналізовано та узагальнено біологічну характеристику технічних сортів винограду: уточнено календарні терміни початку фаз вегетації досліджуваних сортів для умов Київської області, уточнено навантаження кущів вічками, плодоносними пагонами, визначено об’єм однорічного приросту пагонів, визначено площу листової поверхні, проведено оцінку сортів за ампелометричними ознаками ягід, визначено економічну ефективність виробництва ягід винограду. Економічне обґрунтування одержаних результатів досліджень наведено у розділі «Економічна ефективність виробництва ягід технічних сортів винограду». У розділі «Охорона праці» проаналізовано стан нормативної бази, що регулює питання охорони праці і безпеки життєдіяльності працівників та студентів університету, ергономічні вимоги до організації праці тощо. У висновках наведено наукові та практичні результати, отримані в процесі проведеного дослідження, сформовано чіткі та лаконічні висновки і рекомендації щодо наукового та практичного використання здобутих результатів. Список використаних джерел містить наукові праці стосовно предмету дослідження та інші інформаційні документи, на які є посилання у тексті магістерської роботи. До списку використаних джерел включено назви деяких законодавчих документів, наукових статей, а також наукові праці керівника та інших представників наукової школи університету з виноградарства, та інших джерел, інформацією яких користувалися під час підготовки роботи. У «Додатках» до роботи наведено таблиці допоміжних цифрових даних погодних умов 2023 і 2024 років; сертифікати про проходження курсів підвищення кваліфікації у ННЦ «Інститут виноградарства і виноробства України» у 2023 і 2024 рр.; грамота за здобуте 1 місце у І етапі Всеукраїнської студентської олімпіади 2023–2024 рр. зі спеціальності «Виноградарство»; постер та тези доповіді опубліковані за результатами постерної конференції студентів магістратури агробіологічного факультету НУБіП України.
Keywords: виноград; сорт; фенологія; урожайність; виноробство; grapes; variety; phenology; yield; winemaking; trauben; sorte; phänologie; ertrag; weinbereitung