Продуктивність змішаних посівів кукурудзи з бобовими культурами на силос залежно від елементів технології вирощування - Прокопчук, Олег Олегович (My University, 2024)
Магістерська кваліфікаційна робота викладена на 57 сторінках комп’ютерного тексту, містить вступ, огляд літератури за темою досліджень, опис умов і методології проведення експерименту і його результати, а також сформульовані загальні висновки, пропозиції виробництву та список літератури, що нараховує 46 джерел. У першому розділі на основі опрацювання наукової літератури автор обґрунтовує переваги та господарську цінність змішаних посівів сільськогосподарських культур і їх значення в кормовиробництві, широко висвітлює особливості, які слід враховувати при доборі компонентів в склад змішаних посівів та наводить оцінку впливу технологічних чинників на формування рівня їх продуктивності. У розділі 2 представлено опис ґрунтово-кліматичних умов регіону, де проводились дослідження, наведено характеристику погодних умов у порівнянні з середньо багаторічними значеннями, окреслено схему польового досліду, представлені методичні основи їх проведення. У розділі 3 висвітлюються всі результати досліджень, що проводились у 2024 році в умовах ПРАТ ПЗ ДГ «Золотоніське», розташованому в Черкаській області, а саме: ріст і розвиток рослин кукурудзи й бобових культур за сівби їх в одновидових та сумісних посівах за різних способів просторового розміщення та різних норм мінерального удобрення; формування кормової цінності одержаної силосної сировини; оцінка відповідності отриманого корму зоотехнічним нормам. У розділі 4 розкрита оцінка економічної та енергетичної ефективності запропонованих агротехнічних заходів. У завершення проведеної експериментальної та аналітичної і описової роботи сформульовані висновки та пропозиції виробництву.
Keywords: кукурудза; боби кормові; соя; урожайність; corn; fodder beans; soy; yield