Російська агресія проти України: причини, наслідки та уроки - Іванов, Данило Михайлович (My University, 2024)
Магістерська робота викладена на тему «Російська агресія проти України: причини, наслідки та уроки». Загальний обсяг роботи складає 91 сторінок, із них основний текст - 88 сторінок. Структура роботи включає вступ, чотири розділи, висновки, список використаних джерел і додатки. Робота містить ілюстрації, таблиці та додатки, які відображають додаткові статистичні дані та графічні матеріали для пояснення досліджуваних питань. Усього використано понад 30 джерел наукової та статистичної літератури. У першому розділі «Історія як підґрунтя російської агресії проти України» розглянуто основи російської державності, історичні та політичні аспекти, які сприяли формуванню агресивної політики Росії щодо України. Увагу приділено концепції «русского мира» та історичним обґрунтуванням експансії РФ. Другий розділ «Причини та передумови початку російської агресії в 2014 р.» досліджує вплив Революції Гідності на загострення відносин між Україною та Росією, а також аналізує анексію Криму та підтримку сепаратистських рухів на Сході України. У третьому розділі «Замороження конфлікту: спроби та пошук компромісу» розглянуто переговорний процес і міжнародні спроби врегулювання конфлікту. Зроблено огляд Мінських угод та аналізуються труднощі у їх реалізації. Четвертий розділ «Початок повномасштабної війни РФ проти України» присвячений аналізу підготовки та початку повномасштабного вторгнення в Україну, реакції міжнародного співтовариства та наслідкам вторгнення для України.
Keywords: історична політика; анексія Криму; міжнародна реакція; повномасштабна війна; Мінські угоди; historical politics; annexation of Crimea; international reaction; full-scale war; Minsk agreements