До питання математичного опису динаміки типових сільськогосподарських об’єктів із розподіленими параметрами - Грищенко, Володимир Олександрович (НУБіП України, 2018)
Визначено актуальність наявної математичної моделі типового об’єкта сільськогосподарського призначення з біологічним наповненням («дихаюча продукція», рослини, тварини), технологічні параметри якого змінюються як у часі, так і за координатою. Визначено типову систему диференціальних рівнянь у частинних похідних, яка з певними припущеннями достатньо точно описує процеси теплообміну повітряного потоку з елементами об’єкта. На прикладі процесу охолодження рослинного продукту в насипу активним вентилюванням повітрям з меншою, ніж продукт, температурою, подано наближені аналітичні розв’язки системи рівнянь у частинних похідних, які визначають динаміку об’єкта зі змінними за висотою насипу параметрами. Показано, що при застосуванні ступінчастого методу розрахунку безперервних процесів на основі математичного опису процесу в елементарному шарі можна точно описувати реальний процес охолодження дисперсного продукту, використовуючи чарунковий принцип побудови динамічної моделі. Розроблено в MATLAB/Simulink, як функціональні блоки, імітаційну модель процесу.
Keywords: математична модель; передатна функція; імітаційна модель