Особистісні особливості та психологічний стан як чинники успішності навчання школярів старших класів - Коваль, Анастасія Віталіївна (НУБіП України, 2025)
Робота присвячена розробці проблеми визначення особистісних та психологічних чинників, що впливають на академічну успішність старшокласників в умовах сучасних освітніх та соціальних змін. У першому розділі висвітлені питання теоретичного аналізу особистісних та психологічних чинників навчальної успішності. Систематизовано наукові підходи до взаємозв’язку індивідуально-психологічних особливостей, мотивації, емоційного стану та академічних досягнень старшокласників. Другий розділ присвячений опису організації та методології дослідження. Охарактеризовано вибірку з двадцяти восьми респондентів. Описані використані методи: Міжнародний особистісний опитувальник IPIP-NEO та Шкала академічної мотивації AMS-HS 28. У третьому розділі кваліфікаційної роботи описані результати емпіричного дослідження. Проведено порівняльний аналіз показників учнів 10-х і 11-х класів та кореляційний аналіз для встановлення взаємозв’язків між чинниками та успішністю. Висвітлений аналіз отриманих результатів, зроблений висновок про наявність стабільних чинників успішності та динамічних, що змінюються під тиском. На основі даних розроблені практичні рекомендації для учнів, вчителів та батьків. Висновки відбивають основні узагальнення проведеної роботи. Список літератури налічує 50 джерел. Сирі дані, отримані в емпіричному дослідженні, вміщені у таблицях в основній частині роботи.
Keywords: особистісні особливості; емоційно-психологічні особливості; старшокласники; навчальна діяльність; personality traits; emotional and psychological characteristics; secondary school pupils; learning activities