Психологічні особливості впливу емоційного інтелекту на успішність професійної діяльності психолога - Кузьомко, Анастасія Євгенівна (My University, 2025)
Актуальність теми дослідження: У сучасному світі, де професійна діяльність психологів набуває дедалі більшої значущості, особливу увагу привертає емоційний інтелект (ЕІ) як ключовий фактор успішності їхньої роботи. Психологи щодня стикаються з необхідністю встановлення довірливого контакту з клієнтами, розуміння їхніх емоційних станів, регуляції власних почуттів та управління стресовими ситуаціями. Емоційний інтелект відіграє вирішальну роль у формуванні професійних компетенцій, сприяючи ефективній комунікації, емпатії та профілактиці професійного вигорання. Водночас, у вітчизняній психологічній науці недостатньо досліджено практичні методи розвитку ЕІ, зокрема через соціально-психологічні тренінги, що актуалізує потребу в поглибленому вивченні цього питання. Актуальність теми зумовлена необхідністю вдосконалення підготовки психологів, щоб відповідати сучасним викликам професії та підвищувати якість їхньої професійної діяльності. Актуальність проблеми дослідження емоційного інтелекту студентів - майбутніх психологів в умовах вищої освіти обумовлена необхідністю виявлення психологічних особливостей емоційного інтелекту. Це дозволить, з одного боку, студентам-психологам задовольнити потреби у рівні розвитку емоційного інтелекту, з іншого боку - задовольнити потребу суспільства у кваліфікованих фахівцях у галузі психології. Аналіз психологічних досліджень дозволив виявити протиріччя у змісті проблеми емоційного інтелекту студентів-психологів між потребою суспільства у висококваліфікованих психологах та недостатньою увагою в освітньому процесі до особливостей найважливішої професійної якості психолога, якою є емоційний інтелект. Таким чином, практична значимість та недостатня теоретична розробленість проблеми емоційного інтелекту студентів - майбутніх психологів зумовили актуальність обраної теми дослідження «Психологічні особливості впливу емоційного інтелекту на успішність професійної діяльності психолога». Мета бакалаврського дипломного дослідження полягає у визначенні психологічних особливостей впливу емоційного інтелекту на успішність професійної діяльності психологів та на їх основі розробка програми соціально-психологічного тренінгу розвитку успішності їх діяльності. Об’єктом дослідження є емоційний інтелект як психологічна характеристика особистості. Предметом дослідження є психологічні особливості впливу емоційного інтелекту на успішність професійної діяльності психологів. Гіпотеза дослідження: Цілеспрямований розвиток емоційного інтелекту за допомогою соціально-психологічного тренінгу сприяє підвищенню професійної успішності психологів, зокрема через покращення емпатії, саморегуляції та комунікативних навичок. Методи дослідження: теоретичні: теоретико-методологічний аналіз психолого-педагогічної літератури з досліджуваної проблеми; теоретичний аналіз та синтез наукових концепцій; моделювання; емпіричні: інтерв’ю студентів, тест-опитувальник емоційного інтелекту (Н. Холла), опитувальник емоційного інтелекту «ЕмІн» (Д. Люсіна); методи математичної статистики: порівняння даних за ї-критерієм Стьюдента. Практичне значення дослідження полягає у тому, що: визначені психологічних особливостей емоційного інтелекту майбутніх психологів, виявлені положення щодо сутності емоційного інтелекту та його гендерних особливостей у майбутніх психологів. Матеріали роботи можуть бути використані викладачами закладів вищої освіти при розробленні лекційних матеріалів, навчально-методичних посібників, робочих програм. Структура роботи. Дипломна робота складається зі вступу, трьох розділів, висновків до кожного розділу, загального висновку, списку використаної літератури та додатків.
Keywords: психологічні особливості; емоційний інтелект; професійна діяльність психолога; студент психолог; psychological characteristics; emotional intelligence; professional activity of a psychologist; student psychologist