Вдосконалення системи управління безпекою та гігієною праці в умовах діючого підприємства - Суліманов, Денис Андрійович (НУБіП України, 2025)
Магістерська робота складається із вступу, трьох розділів, висновків та пропозицій, робота викладена на 103 друкованих сторінках, містить 72 літературні джерела, 18 таблиць та 9 рисунків. Мета роботи полягає в розробленні елементів системи управління безпекою та гігієною праці в умовах діючого підприємства харчової промисловості Ukrproduct Group з урахуванням вимог законодавства та міжнародних стандартів. У першому розділі проведено аналіз теоретичних і нормативних основ управління безпекою та гігієною праці, розглянуто ризикоорієнтований підхід, структуру систем за типом ISO 45001, базові поняття професійного ризику та місце БГП в інтегрованій системі менеджменту підприємства. У другому розділі проведена діагностика підприємства Ukrproduct Group: наведено організаційну та виробничу характеристику, описано основні технологічні дільниці, проаналізовано умови праці в зонах підвищеного ризику та стан чинної системи охорони праці. У третьому розділі приділялася увага власним дослідженням, які стосуються безпосередньо розроблення цільової моделі управління безпекою та гігієною праці на підприємстві. Запропоновано структуру ризикоорієнтованої системи БГП, вимоги до цифрового обліку подій і моніторингу параметрів виробничого середовища, удосконалено підходи до навчання персоналу та сформовано систему показників ефективності. Висновки та пропозиції містять узагальнення результатів дослідження і практичні рекомендації щодо поетапного впровадження цільової моделі БГП на Ukrproduct Group.
Keywords: якість; безпека праці; гігієна праці; професійні ризики; система управління; підприємство; виробниче середовище; харчова промисловість; стандарти; показники; моніторинг; персонал; профілактика; quality; occupational safety; occupational health; occupational risks; management system; enterprise; production environment; food industry; standards; indicators; monitoring; personnel; prevention