Введення Dianthus barbatus в асептичну культуру - Урбановський, Станіслав Михайлович (My University, 2025)
Дипломна робота на тему «Введення Dianthus barbatus в асептичну культуру» виконана на 45-х сторінках друкованого тексту, містить 4 інформаційні таблиці та 5 рисунків. Складається із наступних розділів: вступ; огляд літератури; матеріали та методи дослідження; результати дослідження; висновки; список використаної літератури. Об’єкт дослідження – біотехнологічні аспекти отримання асептичної культури Dianthus barbatus сорту «Black Magic» в умовах in vitro. Предмет дослідження – вихідний рослинний матеріал Dianthus barbatus сорту «Black Magic». Дослідження проводилися в Навчально-науковій лабораторії біотехнології та клітинної інженерії кафедри екобіотехнології та біорізноманіття Національного університету біоресурсів і природокористування України. Метою роботи було дослідити ефективність введення насіння гвоздики бородатої (Dianthus barbatus сорту «Black Magic») в асептичну культуру in vitro для створення високоякісного стерильного вихідного матеріалу, придатного до подальшого мікроклонального розмноження. У процесі дослідження було визначено оптимальні умови стерилізації насіння, які забезпечують до 95–100% стерильності. Найкращі результати отримано за використання 0,1% сулема (HgCl₂) протягом 5 хвилин. В якості живильного середовища використовували базову формулу МС (Murashige & Skoog) з додаванням фітогормонів: 1,0 мг/л БАП та 0,2 мг/л ІОК, що сприяло проростанню та формуванню проростків, із коефіцієнтом розмноження 5 на 14-й день культивування. Дослідження підтвердило ефективність використання насіння як експлантатів для введення Dianthus barbatus в культуру in vitro. Сформовані асептичні культури можуть бути використані для подальшої розробки технологій мікроклонального розмноження, індукування калусу та створення оздоровленого посадкового матеріалу гвоздики бородатої.
Keywords: асептична культура; гвоздика бородата; мікроклональне розмноження; ботаніко-біологічна характеристика; Dianthus barbatus; aseptic culture; bearded carnation; microclonal propagation; botanical and biological characteristics