Інструменти підтримки соціально незахищених верств населення у територіальних громадах - Мельничук, Дарія Олександрівна (НУБіП України, 2025)
У бакалаврській кваліфікаційній роботі досліджено інструменти підтримки соціально незахищених верств населення на рівні територіальних громад як складову сучасної соціальної політики України. Актуальність теми зумовлена зростанням потреб у забезпеченні соціального захисту в умовах децентралізації та воєнного стану, що поставили нові виклики перед органами місцевого самоврядування щодо реалізації ефективної підтримки вразливих груп. У першому розділі розкрито сутність і характеристику соціально незахищених верств населення, їх правовий статус, а також окреслено базові інструменти соціальної підтримки в територіальних громадах. Велике значення приділено теоретичним засадам соціальної політики, яка формується в контексті захисту прав і свобод найбільш вразливих категорій громадян. У другому розділі представлено методику оцінки ефективності застосування соціальних інструментів, проведено аналіз реальних практик підтримки в окремих громадах України, а також ідентифіковано ключові проблеми та бар’єри, що ускладнюють реалізацію програм підтримки. У третьому розділі розроблено практичні рекомендації щодо удосконалення існуючих інструментів соціальної підтримки, окреслено роль місцевих органів влади в оптимізації системи допомоги, а також запропоновано нові підходи до розширення форм підтримки соціально вразливих верств населення. Результати дослідження можуть бути використані органами місцевого самоврядування, громадськими організаціями та соціальними службами для підвищення ефективності реалізації програм соціального захисту на рівні громади.
Keywords: соціально незахищені верстви населення; територіальні громади; інструменти соціальної підтримки; соціальна політика; місцеве самоврядування; вразливі групи; ефективність; децентралізація; соціальні послуги; інтегрована підтримка; socially vulnerable segments of the population; territorial communities; tools of social support; social policy; local government; vulnerable groups; efficiency; decentralization; social services; integrated support