Формування готовності майбутніх педагогів до міжособистісної взаємодії у полікультурному просторі - Срібна, Катерина Юріївна (НУБіП України, 2025)
Магістерська робота на тему: «Формування готовності майбутніх педагогів до міжособистісної взаємодії у полікультурному просторі». Обсяг і структура магістерської роботи. Робота складається з вступу, трьох розділів, висновків до розділів, загальних висновків, переліку джерел інформації (60 одиниць, у тому числі іноземною мовою) та додатків (4). Загальний обсяг дорівнює 70 сторінок, містить 9 таблиць, 6 рисунків, у тому числі діаграм. У першому розділі визначено актуальність порушеної проблеми. Сучасний освітній простір характеризується інтенсивними процесами глобалізації, інтеграції та міжкультурної взаємодії. Це зумовлює потребу у педагогах, здатних до ефективного міжособистісного спілкування в умовах полікультурності. Проблема формування готовності майбутніх педагогів до такої взаємодії набуває особливої актуальності в контексті підготовки конкурентоспроможного фахівця, орієнтованого на толерантність, гуманізм і партнерську комунікацію. У роботі уточнено зміст понять: «умови», «педагогічні умови», «полікультурність», «міжособистісне спілкування», «готовність до спілкування». Це дозволило окреслити методологічні засади дослідження та забезпечити цілісність теоретичного аналізу проблеми. Уточнено зміст і структуру досліджуваного поняття. Готовність майбутнього педагога до міжособистісного спілкування у полікультурному середовищі розглядається як інтегративне утворення, що включає: – когнітивний компонент (знання про міжкультурну комунікацію та особливості взаємодії культур); – мотиваційно-ціннісний (цінності толерантності, гуманізму, позитивне ставлення до культурної різноманітності); – діяльнісний (практичні навички діалогу, врегулювання конфліктів, використання комунікативних стратегій). У другому розділі визначено, що до основних умов належать: створення полікультурного освітнього середовища, застосування інтерактивних технологій навчання, формування позитивної мотивації до спілкування та забезпечення педагогічного супроводу. Їх реалізація сприяє ефективному розвитку комунікативної готовності студентів. Визначено, що реалізація педагогічних умов здійснюється через: – зміст: включення у навчальні програми дисциплін із міжкультурної комунікації; – форми: лекції, семінари, тренінги, дискусії, проєктна діяльність, волонтерська практика; – методи: діалогічні, проблемно-пошукові, кейс-метод, рольові ігри, методи рефлексії та самопізнання. У результаті діагностування студентів педагогічних спеціальностей виявлено: середній рівень розвитку когнітивного компонента; достатньо високий рівень мотиваційно-ціннісного компонента; відносно низький рівень діяльнісно-комунікативного компонента, що потребує цілеспрямованого вдосконалення. Запропоновано систему методичних рекомендацій, що передбачає: упровадження інтерактивних методів, використання тренінгів міжкультурної толерантності, організацію спільних проєктів у полікультурних групах, педагогічний супровід процесу формування комунікативних умінь та розвиток рефлексивних навичок. Дослідження підтверджує, що формування готовності майбутніх педагогів до міжособистісного спілкування у полікультурному просторі є комплексним завданням, яке потребує поєднання теоретичної підготовки, практичної діяльності та методичної підтримки.
Keywords: міжособистісна взаємодія; полікультурний простір; готовність до міжособистісної взаємодії; майбутні педагоги; interpersonal interaction; multicultural environment; readiness for interpersonal interaction; trainee teachers