Управління результативністю транснаціональної корпорації - Качкан, Євгеній Васильович (НУБіП України, 2025)
Магістерська кваліфікаційна робота присвячена дослідженню теоретичних і прикладних засад управління результативністю транснаціональної корпорації (ТНК) та обґрунтуванню управлінських рішень, спрямованих на підвищення ефективності її діяльності в умовах глобалізації. У першому розділі подано теоретичне обґрунтування сутності результативності ТНК, її ролі у забезпеченні конкурентоспроможності на світових ринках та ключових чинників, що формують ефективність транснаціонального бізнесу. Розглянуто підходи до оцінювання результативності, зокрема концепції KPI, системи оперативного й стратегічного контролю. Висвітлено специфіку управління структурно складними організаціями, які функціонують у багатокультурному та багаторинковому середовищі. Другий розділ присвячено аналізу діяльності обраної транснаціональної корпорації. Наведено її організаційно-економічну характеристику, структуру міжнародних підрозділів, особливості корпоративної стратегії та механізми управління глобальними операціями. Проведено оцінку результативності на основі фінансових та нефінансових показників, визначено вплив ринкових, політичних і соціальних факторів на діяльність корпорації в різних регіонах. Виявлено сильні сторони, проблемні аспекти та резерви підвищення ефективності управління. У третьому розділі сформовано напрями вдосконалення системи управління результативністю ТНК. Запропоновано комплекс управлінських рішень, які включають: оптимізацію KPI для різних рівнів корпоративної структури, підвищення узгодженості глобальних та локальних стратегій, розвиток цифрової аналітики та інструментів моніторингу результативності, удосконалення комунікацій між підрозділами та посилення механізмів мотивації персоналу. Результати дослідження свідчать, що ефективне управління результативністю є ключовою умовою стратегічного зростання транснаціональної корпорації, її здатності адаптуватися до глобальних ринкових змін і забезпечувати високий рівень синергії між підрозділами. Запропоновані теоретичні та практичні положення можуть бути використані ТНК для вдосконалення системи контролю, оцінювання й стимулювання ефективності в міжнародному середовищі.
Keywords: транснаціональна корпорація; результативність; глобальне управління; міжнародна стратегія; transnational corporation; performance; global management; international strategy