Концептуальне обґрунтування бази відпочинку на 100 номерів - Кудлік, Анастасія Володимирівна (НУБіП України, 2025)
Львів є одним із найпопулярніших туристичних центрів України, відомим своїм культурним, історичним та архітектурним спадком. Кожного року приваблює все більше відвідувачів з України та інших країн, що формує значний запит на послуги розміщення. Проте, через обмежену кількість сучасних і доступних баз відпочинку, цей попит часто не вдається повністю задовольнити. Проектування нової бази відпочинку на 100 номерів є місцем кроком для розвитку туристичної інфраструктури Львова. Сучасний об’єкт розміщення здатний надати комфортні умови для відпочинку різних категорій туристів – від родини до бізнес-мандрівників. Це також сприяє збільшенню тривалості перебування гостей у Львові, стимулюючи розвиток малого та середнього бізнесу, який обслуговує туристів, зокрема заклади харчування, розвага та екскурсійні агентства. Додатково, проект є першим з погляду економічного розвитку міста. Побудова нової бази відпочинку сприяє створенню робочих місць, а також поповненню місцевого бюджету через податкові надходження від діяльності готельного бізнесу. Проектування також враховує сучасні вимоги енергоефективності та екологічності, що робить його не лише економічно, але й соціально значущим у контексті сталого розвитку міста. Крім того, Львівський регіон відомий багатством природних ресурсів, наявністю парків, лісів, водойм, які можуть бути використані для організації активного відпочинку та оздоровлення. Це відкриває широкі можливості для розробки туристичних і оздоровчих програм у співпраці з місцевими турагентствами, спортивними клубами та центрами реабілітації. Проєктування нової бази відпочинку також сприятиме диверсифікації туристичних потоків, дозволяючи частково розвантажити історичний центр міста та перенаправити туристів у нові зони, де створено всі умови для комфортного перебування. Це відповідає сучасній концепції поліцентричного розвитку туристичної інфраструктури, що враховує інтереси як гостей, так і місцевого населення. Таким чином, створення бази відпочинку у Львові відповідає нагальним потребам міста в розширенні туристичної інфраструктури, сприянню розвитку економіки регіону, забезпеченню зростання інвестицій та робочих місць, а також підтримує високі стандарти комфорту й енергоефективності в галузі гостинності. Об’єктом дослідження є база відпочинку на 100 номерів у місті Львів. Предметом дослідження є архітектурні, технічні, технологічні та економічні аспекти проектування бази відпочинку, що впливають на ефективність функціонування об’єкта в умовах сучасного туристичного ринку. Метою дипломної роботи є розробка проекту сучасної бази відпочинку на 100 номерів у місті Львів, яка відповідає вимогам комфорту, енергоефективності та екологічності, здатна задовольнити зростаючий попит на послуги розміщення та сприяти розвитку туристичної інфраструктури міста. Завдання, які необхідно вирішити для досягнення поставленої мети: − розробити концепцію бази відпочинку на 100 номерів; − визначити основні групи приміщень, включаючи приймально-вестибюльну групу, житлову, приміщення для надання побутових, торговельних, дозвіллєво-анімаційних, лікувально-оздоровчих та спортивних послуг; − проаналізувати структуру бек-офісу, що включає адміністративні, господарські та виробничо-побутові приміщення; − дослідити сервіси, які надаватиме комплекс, включаючи бронювання, реєстрацію, розміщення та виселення, хаузкіпінг, клінінг, wellness-послуги, SPA, фітнес, спорт та івент-сервіс; − охарактеризувати заклади харчування комплексу, зокрема ресторани, бари та рум-сервіс; − визначити загальну площу бази відпочинку; − розробити об’ємно-планувальні рішення та архітектурні рішення, з урахуванням характеристик території; − описати особливості інженерних систем бази відпочинку; − розробити дизайнерську концепцію внутрішнього оформлення та екстер’єру; − виконати розрахунок кошторису проекту. Апробація роботи є виступ на «Всеукраїнській науково-практичній студентській конференції». Результатами роботи апробації є опубліковані тези доповідей на тему: «Концептуальне обгрунтування бази відпочинку на 100 номерів» Структура роботи. Бакалаврська кваліфікаційна робота складається з вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел та додатків. Загальний обсяг роботи становить 82 сторінок основного тексту. У роботі наведено 17 таблиць, 3 рисунки, 12 додатків. Список використаних джерел містить 54 найменувань. Результати дослідження дадуть змогу сформувати ефективну концепцію бази відпочинку на 100 номерів у місті Львів, яка відповідає сучасним вимогам комфорту, енергоефективності, екологічності та якості обслуговування у сфері гостинності. Запропоновані архітектурні, інженерно-технічні, технологічні та економічні рішення забезпечуватимуть комфортні умови для перебування туристів різних категорій, сприятимуть розширенню туристичної інфраструктури Львова, підвищенню інвестиційної привабливості регіону та стимулюватимуть розвиток місцевої економіки в умовах сталого урбаністичного зростання.
Keywords: база відпочинку; туристичний центр України; концепція бази відпочинку; туристична інфраструктура; recreation centre; tourist centre of Ukraine; recreation centre concept; tourist infrastructure