Комплексна оцінка пожежної небезпеки лісів відчуження - Борсук, Олександр Анатолійович (НУБіП України, 2019)
Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата сільськогосподарських наук зі спеціальності 06.03.03 «Лісознавство і лісівництво». Національний університет біоресурсів і природокористування України. Київ, 2019. Дисертаційне дослідження полягає у комплексній оцінці природної пожежної небезпеки лісів, пожежної небезпеки за умов погоди, запасів і фракційної структури лісових горючих матеріалів, розробленні рекомендацій з удосконалення системи охорони лісів від пожеж. Робота базується на результатах експериментальних досліджень, що були отримані в результаті вивчення горимості лісових земель зони відчуження, оцінки пожежної небезпеки в лісах, санітарного стану лісів. Використано елементи повидільної бази даних «Лісовий фонд України» (надані Українським державним проектним лісовпорядним виробничим об’єднанням «Укрдержліспроект»), результати досліджень на пробних площах лісів у зоні відчуження, дані горимості лісів, кліматичні дані. Польові дослідження проводили з використанням стандартних методик вивчення горимості лісів та лісопірологічного моніторингу, а також методик, прийнятих у лісовій таксації, лісівництві. За результатами досліджень встановлено особливості горимості лісів зони відчуження, визначено особливості формування природної пожежної небезпеки лісових насаджень у зонах радіоактивного забруднення. Проаналізовано пожежну небезпеку за умов погоди та розроблено місцеву шкалу. Вивчено особливості накопичення лісових горючих матеріалів та санітарний стан соснових лісів у найбільш поширених пожежонебезпечних типах лісорослинних умов. Проаналізовано сучасний стан системи охорони лісів від пожеж та шляхи її удосконалення.
The dissertation for obtaining a Candidate of Agricultural Sciences degree on specialty 06.03.03 «Forest Science and Silviculture». National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine. Kyiv, 2019. The dissertation is based on a comprehensive assessment of the natural fire hazard of forests, fire weather conditions, stocks and fractional structure of forest fuels, development of recommendations for improving the forest fire protection system. The dissertation is based on the experimental data that were obtained as a result of studying the wildfires of the exclusion zone forest lands, assessing the forests fire hazard, and the sanitary state of forests. During studies database «Forest Fund of Ukraine» used (given by the Ukrainian State Forest Inventory Enterprise «Ukrderzhlisproekt»), the results of research on trial areas of forests in the exclusion zone, the data of forest heath, climatic data. Field studies were conducted using standard methods of studying the forest fires and fire hazard, methods generally adopted in the forest inventory, silviculture. According to the results of the research, the features of the forest fire occurrence, peculiarities of fire hazard formation in zones of radioactive contamination have been determined. The weather fire danger has been analyzed and the local scale has been developed. The peculiarities of accumulation of forest fuel and the sanitary state of pine forests in the most common types of fire hazardous forest are studied. The present state of the system of forest fire protection and ways of its improvement are analyzed.
Keywords: лісова пожежа; пожежна небезпека; охорона лісів від пожеж; санітарний стан лісів; лісові горючі матеріали; forest fire; fire danger; forest fire protection; sanitary condition of forests; forest fuel