Система теплопостачання тепличного господарства з використанням енергії відновлюваних джерел - Мельниченко, Вадим Віталійович (НУБіП України, 2025)
Однією з найважливіших світових проблем є проблема економії ресурсів. Використання природної енергії пов’язане з двома проблемами. Перша - запаси органічних викопних палив вичерпуються, друга - сучасні способи виробництва енергії завдають непоправної шкоди довкіллю та людині внаслідок шкідливих викидів. Все це спричиняє необхідність пошуків нових альтернативних способів енергопостачання. Проблемою тепличних господарств, зазвичай, є невиправдано великі затрати на традиційні енергоресурси. Для забезпечення в холодний час року необхідного мікроклімату в спорудах захищеного ґрунту потрібна теплова енергія. Великі теплично овочеві комбінати, одинична площа яких досягає 60 га, а теплове навантаження 350 МВт, є найбільш концентрованими й енергоємними споживачами теплоти в сільськогосподарському виробництві. На виробництво в теплицях 1 кг сільськогосподарської продукції витрачається до 5 кг палива. Тому проблема економії енергоресурсів при теплопостачанні споруд захищеного ґрунту шляхом поліпшення систем їхнього обігріву, використання нетрадиційних джерел енергії - дуже актуальна.
Keywords: тепловий розрахунок; система досвічування; сонячний колектор; тепловий насос; thermal calculation; supplementary heating system; solar collector; heat pump