Проєкт цеху з виробництва в’яленої і провісної рибопродукції - Кордяк, Ірина Сергіївна (НУБіП України, 2026)
Бакалаврський кваліфікаційний проєкт викладено на 49 сторінках друкованого тексту, містить 29 таблиць, 8 рисунків, список використаних джерел із 12 найменувань. У дипломній роботі розроблено проєкт сучасного цеху з виробництва в’яленої та провісної рибопродукції. Актуальність роботи зумовлена зростанням попиту на рибну продукцію високої харчової цінності, розширенням асортименту рибопереробних підприємств та необхідністю впровадження сучасних технологій переробки рибної сировини. Виробництво в’яленої та провісної риби є перспективним напрямом розвитку рибопереробної галузі, оскільки дозволяє отримувати продукцію з високими органолептичними показниками, тривалим терміном зберігання та значною харчовою цінністю. В проєкті обґрунтовано виробничу потужність підприємства, визначено асортимент продукції та розроблено виробничу програму цеху. На основі виробничої програми виконано продуктові розрахунки, складено продуктовий баланс виробництва та визначено потребу в основній сировині, допоміжних матеріалах, пакувальних засобах і енергетичних ресурсах. Розроблено технологічну схему виробництва в’яленої та провісної рибопродукції, яка охоплює основні операції від приймання сировини до пакування та зберігання готової продукції. Проведено підбір і розрахунок технологічного обладнання, необхідного для забезпечення безперервного виробничого процесу. У роботі визначено потребу у виробничих, складських, допоміжних та адміністративно-побутових приміщеннях, виконано розрахунок чисельності персоналу та розроблено компонувальні рішення виробничих дільниць. У будівельній частині обґрунтовано конструктивні рішення виробничого корпусу, розроблено генеральний план підприємства та виконано розрахунок площ приміщень. Проведено розрахунок потреби в енергетичних ресурсах. Результатом роботи є проєкт цеху з виробництва в’яленої та провісної рибопродукції, що забезпечує випуск якісної та безпечної продукції відповідно до сучасних вимог харчової промисловості. The Bachelor's Qualification Project is presented on 49 pages of typed text and includes 29 tables, 8 figures, and a list of references containing 12 sources. The thesis is devoted to the development of a project for a modern workshop for the production of dried and semi-dried fish products. The relevance of the study is determined by the growing demand for fish products with high nutritional value, the expansion of the product range at fish-processing enterprises, and the need to implement modern technologies for fish raw material processing. The production of dried and semi-dried fish is a promising area for the development of the fish-processing industry, as it makes it possible to obtain products with high organoleptic characteristics, extended shelf life, and significant nutritional value. The project substantiates the production capacity of the enterprise, determines the product assortment, and develops the production program of the workshop. Based on the production program, product calculations were performed, a production balance was compiled, and the requirements for raw materials, auxiliary materials, packaging materials, and energy resources were determined. A technological scheme for the production of dried and semi-dried fish products was developed, covering the main operations from raw material reception to packaging and storage of finished products. The selection and calculation of technological equipment required to ensure a continuous production process were carried out. The study also determines the requirements for production, storage, auxiliary, and administrative premises, calculates the required workforce, and develops layout solutions for production areas. In the construction section, the structural solutions for the production building were substantiated, the enterprise master plan was developed, and the floor areas of the premises were calculated. The demand for energy resources was also determined. The result of the project is a workshop design for the production of dried and semi-dried fish products that ensures the manufacture of high-quality and safe products in accordance with modern requirements of the food industry.
Keywords: в’ялена рибопродукція; провісна рибопродукція; продуктовий розрахунок; проєкт цеху; dried fish products; salted fish products; cost calculation; workshop design