Моделювання стратегії управління фінансовими активами інвестиційних фондів - Ганжа, Ігор Валерійович (My University, 2025)
Магістерська кваліфікаційна робота: 94 сторінки, 9 таблиць, 11 рисунків, 63 джерела. Метою дослідження є розробка та апробація моделі стратегії управління фінансовими активами інвестиційних фондів із використанням економіко-математичних методів і сучасних інформаційних технологій для забезпечення оптимального співвідношення між ризиком і дохідністю. Об’єктом дослідження виступають процеси стратегічного управління фінансовими активами інвестиційних фондів у сучасних умовах функціонування національного та світового фінансових ринків. Предметом дослідження є теоретичні, методичні та прикладні аспекти моделювання стратегії управління фінансовими активами інвестиційних фондів з урахуванням співвідношення ризику та дохідності в умовах нестабільності фінансових ринків. Методами дослідження є комбінація загальнонаукових і спеціалізованих методів. Теоретичний аналіз здійснювався із застосуванням системного, структурно-функціонального та порівняльного підходів. Для кількісного моделювання використано економіко-математичні методи - кореляційно-регресійний аналіз, оцінку ризику та дохідності активів за моделлю CAPM, оптимізацію портфеля за моделлю Марковіца, а також стохастичне й імітаційне моделювання. Практична частина дослідження реалізована з використанням сучасних інформаційних технологій і програмних засобів аналізу фінансових даних, що забезпечило надійність отриманих результатів і можливість їх практичного застосування для формування стратегій інвестиційних фондів. Результати дослідження. Розглянуто теоретичні засади функціонування інвестиційних фондів у фінансовій системі, визначено їх роль у перерозподілі фінансових ресурсів та формуванні інвестиційних портфелів. Узагальнено класичні підходи до управління фінансовими активами, зокрема портфельну теорію Марковіца, моделі Шарпа, Тобіна, CAPM, APT та гіпотезу ефективного ринку, а також окреслено можливості їх адаптації до українських реалій. Проведено аналіз сучасного стану ринку фінансових активів в Україні та провідних світових ринків, оцінено вплив макроекономічних та воєнних чинників на інвестиційну активність і структуру портфелів. Виконано оцінку дохідності та ризику окремих фінансових інструментів, розраховано β-коефіцієнти, стандартні відхилення дохідностей та очікувану прибутковість за моделлю CAPM, здійснено прогнозування дохідності та ризиків активів із використанням моделей часових рядів. Сформовано ефективну межу портфелів для різних профілів ризику, розроблено сценарії інвестиційних стратегій для коротко-, середньо- та довгострокових інвестиційних горизонтів. Показано вплив тривалості інвестування та макроекономічних умов на оптимальну структуру портфеля, а також сформульовано практичні рекомендації щодо підвищення ефективності управління фінансовими активами інвестиційних фондів. У першому розділі роботи проведено теоретичний аналіз економічної сутності інвестиційних фондів, їх ролі у фінансовій системі, розглянуто підходи до управління фінансовими активами та моделювання стратегій управління активами інвестиційних фондів. У другому розділі проаналізовано ринок фінансових активів в Україні та світі, оцінено ефективність управління активами інвестиційних фондів і здійснено прогнозування дохідності та ризиків активів із використанням економіко-математичних моделей. У третьому розділі розроблено та досліджено стратегії портфельних інвестицій для українських інвесторів: виконано оптимізацію інвестиційного портфеля за моделлю Марковіца, сформовано сценарії інвестиційних стратегій для різних інвестиційних горизонтів та проаналізовано вплив макроекономічних факторів і тривалості інвестування на оптимальний склад портфеля.
Keywords: управління фінансовими активами; інвестиційні фонди; інформаційні технології; фінансові ринки; financial asset management; investment funds; information technology; financial markets