Дослідження експлуатаційних показників мобільних навантажувачів сільськогосподарського призначення JCB - Бєльдюгін, Євгеній (НУБіП України, 2025)
Магістерська робота складається зі вступу, 4 розділів, висновку, списку використаної літератури. Повний обсяг роботи 87 сторінок, у тому числі 76 сторінок основного тексту, 47 рисунків та 8 таблиць. Робота присвячена вирішенню актуальної практичної задачі підвищення експлуатаційної ефективності та безпеки праці при роботі мобільних навантажувачів за рахунок розробки комплексної системи моніторингу параметрів технологічного процесу вантажопереробки і контролю стійкості навантажувального агрегату. В ході аналізу науково-технічної літератури було виконано аналітичний огляд існуючих систем автоматичного контролю і управління експлуатаційно-технологічними параметрами роботи сільськогосподарських машин та вибрано критерії оцінки ефективності використання сільськогосподарських навантажувачів, які були використані в алгоритмах розробленої системи моніторингу. В ході теоретичних досліджень було розроблено методику та програмно-апаратний комплекс визначення коефіцієнта використання навантажувача протягом зміни на конкретних видах технологічних процесів навантаження-розвантаження та сформульовано підходи до визначення стійкості навантажувально-тракторних агрегатів. Також було розроблено програмно-апаратний комплекс моніторингу експлуатаційно-технологічних параметрів, експериментально визначені експлуатаційні показники ефективності використання вантажного агрегату. Дослідження динамічної моделі датчика положення показало, що розбіжність теоретичних і експериментальних даних не перевищує 7,8%. Термін окупності капітальних вкладень на впровадження розробки становить 0,47 року.
Keywords: мобільний навантажувач; система моніторингу; контроль стійкості; експлуатаційно-технологічні параметри; mobile loader; monitoring system; stability control