Обґрунтування системи моніторингу атмосферного повітря міста Кременець - Бєбнєва, Є. Р. (НУБіП України, 2025)
Мета дослідження: визначення рівня забруднення атмосферного повітря у місті Кременець та розробка рекомендацій для покращення його якості. Для проведення фітоіндикаційних досліджень якості атмосферного повітря м. Кременець використовувалися такі види хвойних рослин: туя західна (Thuja occidentalis L.), ялина європейська (Picea abies (L.) Karst.), ялівець козацький (Juniperus communis L.) та кипарисовик лавсона (Chamaecyparis lawsoniana S.). Візуальні обстеження проводилися у 2023 та у 2025 рр. на трьох моніторингових ділянках з різним антропогенним навантаженням. Дослідження проводилися за допомогою шкали санітарного стану хвойних дерев, наведену в додатку 3 «Санітарних правил в лісах України». Згідно отриманих даних, слабкий рівень навантаження спостерігався на території ботанічного саду. Санітарний стан дерев був на рівні І категорії – без ознак ослаблення та ІІ категорії – ослаблені. На даній ділянці не було рослин зі значними пошкодженнями чи некрозами. У центрі міста – на території з помірним навантаженням морфологічний стан дерев у 2025 був кращим, ніж у 2023. Проте на ділянці біля залізничної станції та автомагістральної дороги стан дерев у 2025 є незадовільним. На даній ділянці переважали дуже ослаблені хвойні рослини (ІІІ-ІV категорії відповідно). Хвойні є чудовими індикаторами забруднення повітря, тож пригнічений стан особин, що зростали на ділянці з сильним рівнем забруднення показує наявність полютантів у приземному шарі атмосфери. Найбільш пригнічений візуальний стан хвойних насаджень, що зростали обабіч залізничної станції та автомагістралі, а найбільш здорові насадження знаходяться у ботанічному саду. Дана тенденція вказує на неоднорідний стан якості атмосферного повітря у різних частинах м. Кременець.
Keywords: якість атмосферного повітря у м. Кременець; перевищення рівня забрудників у повітрі; моніторинг атмосферного повітря; air quality in Kremenets; exceeding the level of pollutants in the air; atmospheric air monitoring