Особливості використання нейромереж в системах підтримки прийняття рішень управління врожайністю - Хиленко, Володимир Васильович; Степанов, Олексій Валерійович; Ladóczki, Bence (НУБіП України, 2025)
Стаття присвячена аналізу існуючих рішень щодо використання нейромережевих моделей в системах підтримки прийняття рішень в агросекторі. Оптимізація управління розглядається застосовно до процесу вирощування озимої пшениці. Обрані математичні моделі передбачають формування систем звичайних диференціальних рівнянь для опису динаміки вегетаційного процесу. Запропоновано алгоритм прогнозування та управління вегетаційним процесом вирощування сільськогосподарської культури. Активація нейронів та прийняття рішень нейромережею приймається відповідно до заданої норми відстані поточного стану та планованих показників якості врожаю.
Keywords: системи підтримки прийняття рішень; нейромережеві моделі; прогнозування вирощування сільськогосподарської культури; decision support systems; neural network models; crop yield forecasting