Підвищення ефективності виконання міжнародних перевезень швидкопсувних вантажів шляхом застосування інформаційних технологій - Ільюк, Марія Володимирівна (НУБіП України, 2025)
У сучасному глобалізованому світі міжнародна логістика виступає ключовим елементом у забезпеченні ефективного функціонування зовнішньоекономічної діяльності. Особливої актуальності набуває проблема організації перевезень швидкопсувних вантажів, до яких належать продукти харчування, медичні препарати, живі квіти та інші чутливі до умов транспортування товари. З огляду на обмежений термін їх зберігання та високу залежність від температурного режиму, такі вантажі потребують специфічних логістичних рішень, які забезпечують ефективність, збереження якості та надійність поставок. Водночас світова практика демонструє, що стрімкий розвиток інформаційних технологій суттєво змінює підходи до управління логістичними процесами. Автоматизація складів, цифрові системи моніторингу температури, IoT-рішення для відстеження вантажів у реальному часі, штучний інтелект для прогнозування попиту та оптимізації маршрутів - усе це стає невід’ємною частиною сучасної логістики. У контексті міжнародних перевезень швидкопсувних вантажів ІТ-рішення відіграють вирішальну роль у підвищенні ефективності, зниженні ризиків псування продукції та забезпеченні прозорості всього ланцюга постачання. Підвищення ефективності міжнародних перевезень швидкопсувних вантажів на основі застосування інформаційних технологій є стратегічно важливим завданням як для логістичних операторів, так і для виробників, які працюють на експорт-імпорт продукції, що потребує особливих умов перевезення. Забезпечення належного рівня технологічного супроводу логістичних операцій дозволяє знизити витрати, покращити якість сервісу та підвищити конкурентоспроможність на міжнародному ринку. Дослідження впровадженню інформаційних технологій у сферу перевезень швидкопсувних вантажів, є актуальним не лише з огляду на сучасні економічні тенденції, але й у контексті глобальних викликів, пов’язаних із кліматичними змінами, пандеміями, геополітичною нестабільністю та зростаючим попитом на продукцію з високими вимогами до умов транспортування. Особливої ваги це питання набуває для України, яка, з одного боку, є активним учасником міжнародної торгівлі аграрною та фармацевтичною продукцією, а з іншого - стикається з обмеженнями транспортної інфраструктури та необхідністю прискореної цифрової трансформації. Метою даної роботи є вивчення способів підвищення ефективності міжнародних перевезень швидкопсувних вантажів шляхом застосування сучасних інформаційних технологій. У процесі дослідження буде проаналізовано загальні тенденції розвитку міжнародної логістики, визначено місце швидкопсувних вантажів у структурі світової торгівлі, розглянуто особливості їх логістичного обслуговування, а також теоретичні й нормативні засади перевезень. Окрема увага буде приділена огляду діяльності компанії ТОВ «ДХЛ ЛОГІСТИКА (УКРАЇНА)» впровадження сучасних ІТ-рішень, що застосовуються у логістиці, а також аналізу їх ефективності та економічної доцільності впровадження. Практичне значення цього дослідження полягає у можливості використання його результатів для підвищення надійності та ефективності логістичних операцій підприємствами, що здійснюють перевезення швидкопсувної продукції, а також для подальшої розробки прикладних ІТ- рішень у сфері міжнародної логістики. Побудова ефективного логістичного плану з урахуванням інформаційних технологій може стати запорукою не лише економічного зростання підприємств, а й загального підвищення рівня логістичного обслуговування в Україні та її інтеграції у світові ланцюги постачання.
Keywords: міжнародні перевезення; швидкопсувні вантажі; електронний документообіг; моніторинг; international transportation; perishable cargo; electronic document management; monitoring