Проект м’ясо–жирового комплексу продуктивністю 57 т за добу - Лисенко, Олена Олександрівна (НУБіП України, 2025)
М’ясна промисловість України переживає складний період трансформації, зумовлений як багаторічними економічними дисбалансами, так і масштабною військовою агресією. Найбільших втрат зазнало тваринництво – ключовий елемент агропромислового комплексу, який безпосередньо впливає на продовольчу безпеку держави. Значна кількість підприємств, розташованих у зонах бойових дій та тимчасово окупованих територіях, була знищена або змушена припинити діяльність. Це спричинило скорочення поголів’я худоби, втрату виробничої інфраструктури, логістичні труднощі та дефіцит кваліфікованих працівників, що призвело до різкого зменшення обсягів виробництва м’яса та зростання його собівартості. Попри зростання світового попиту на м’ясну продукцію, українська галузь демонструє негативні тенденції. За період з 1990 до 2022 року чисельність великої рогатої худоби зменшилася майже у 11 разів. У той же час на ринку спостерігається парадоксальна ситуація: вітчизняна продукція часто є дорожчою за імпортну. Це обумовлено енергозалежністю виробництва, використанням застарілого обладнання, низьким рівнем масштабності, валютною нестабільністю, інфляцією та порушенням логістичних маршрутів. У той час як зарубіжні виробники, зокрема з країн ЄС, Південної Америки чи Азії, користуються перевагами автоматизованих систем і держпідтримки, українські підприємства працюють в умовах високих ризиків і зростаючих витрат. Попри ці виклики, окремі напрями м’ясопереробної галузі демонструють відносну стійкість. Перспективи відновлення м’ясної індустрії України залежать від впровадження інноваційних технологій, розвитку малого й середнього підприємництва, ефективного державного регулювання та відновлення експортного потенціалу. Оптимізація виробничих процесів, диверсифікація постачання й інтеграція у глобальні продовольчі системи здатні зміцнити внутрішній ринок і підвищити конкурентоздатність української продукції. Підсумовуючи, слід зазначити, що незважаючи на складні реалії воєнного часу та економічну нестабільність, м’ясна галузь України має значний потенціал для відродження. За умови ефективної державної політики, інвестиційної підтримки та модернізації виробництва, вона може відіграти ключову роль у забезпеченні продовольчої безпеки та слугувати основою нової аграрної моделі розвитку країни.
Keywords: проект; м'ясо-жировий комплекс; розрахунок; продуктивність 57 т; project; meat and fat complex; calculation; productivity 57 tonnes