Кучерявість листя персика та заходи щодо обмеження розвитку хвороби - Гураш, П. М. (My University, 2024)
Робота виконана на 68 сторінках, містить 4 розділи, 12 рисунків, 10 таблиць, 50 використаних джерел. Мета роботи: фенологічні дослідження збудника кучерявості листків персика, вивчення його еколого-біологічних властивостей, визначення стійких сортів персика до кучерявості листків шляхом вивчення літератури та проведення власних досліджень, встановлення залежності між ураженням дерев та структурою їх врожаю, підрахунок економічної ефективності стандартних заходів захисту для обмеження розвитку кучерявості листків персика. Коротко результати: 1. Найбільшого поширення та розвитку хвороба, незалежно від сорту персика, набуває у фенологічній фазі після цвітіння. 2. Серед вказаних сортів персики Айс Піч, Рубі Принц, Вашингтон та Доусер є високостійкими проти всіх хвороб, сорти PF 24-007 (Флемінг Ф’юрі) та Лаурол є середньостійкими. Найбільш стійкими та рекомендованими до вирощування у Київській області можна виділити сорти Айс Піч та Вашингтон. Поширеність та розвиток хвороби на сорті Айс Піч становить 3,3 та 0,6%, на сорті Вашингтон - 3,5 та 0,8% відповідно. 3. Найбільш вигідними препаратами для захисту персика від кучерявості листків є препарати компанії Сингента – Хорус та Скор. Перевагою цих препаратів є велика ефективність застосування, і, як результат, найбільша прибавка урожаю серед інших варіантів. Рентабельність такого варіанту захисту рослин становить 197,79% по Хорусу та 213,67% по Скору. Відповідно, окупність витрат 1,98 грн на витрачену 1 грн та 2,14 грн. На сьогоднішній день саме ці препарати є одними з найкращих у захисті персика від кучерявості листків, тому Хорус та Скор є рекомендованими для застосування в Україні.
Keywords: кучерявість листків персика; збудник T. Deformans; стійкість сортів; застосування хімічного захисту; обліки; curly leaves of peach; pathogen T. Deformans; resistance of varieties; accounting