Формування у здобувачів освіти емоційного інтелекту як одного із компонентів професійної компетентності - Гордієнко, Ірина (My University, 2024)
Магістерська робота на тему: «Формування у здобувачів освіти емоційного інтелекту як одного із компонентів професійної компетентності». Обсяг і структура магістерської роботи. Робота складається з вступу, трьох розділів, висновків до розділів, загальних висновків, переліку джерел інформації (73 одиниці, у тому числі іноземною мовою) та додатків (6). Загальний обсяг дорівнює 90 сторінок, містить 13 таблиць, 15 рисунків, у тому числі діаграм. У першому розділі нашого дослідження розкрито етапи становлення та розвитку поняття «емоційний інтелект», а також з’ясовано зміст понять «здобувачі освіти», «компетентність», «професійна компетентність», «професійна компетентність педагога», «емоційний інтелект» як компонент професійної компетентності. Визначено, що увага науковців до емоційного інтелекту як особистісного чинника професійного становлення майбутнього педагога має певні аргументи: зміна орієнтирів сучасної національної освіти у бік педагогіки партнерства та дитиноцентризму, які визнані стратегічними векторами її розвитку у ХХІ столітті. Зміст ключового поняття дослідження - «емоційний інтелект» - розтлумачено як сукупність когнітивних, особистісних та мотиваційно-вольових рис і характеристик, що є необхідними для становлення, реалізації та особистісного розвитку людини, безконфліктної реалізації особистості у суспільному та професійному просторі. У другому розділі було визначено структуру поняття «емоційний інтелект»: компоненти (когнітивний, емоційно-ціннісний, поведінковий), показники їх вияву та рівні сформованості (оптимальний, середній, низький), а також схарактеризовано сучасний стан проблеми формування емоційного інтелекту як одного з компонентів професійної компетентності (на прикладі КЗ КОР «Богуславський гуманітарний фаховий коледж імені І.С.Нечуя-Левицького») на підставі аналізу чинної документації (Професійного стандарту, навчального плану підготовки спеціалістів за спеціальністю 013 Початкова освіта) та даних констатувального етапу дослідження. Результати констатувального етапу експерименту виявили рівень сформованості емоційного інтелекту у здобувачів освіти, за компонентними характеристиками найнижчий рівень має когнітивний компонент емоційного інтелекту. У третьому розділі виокремлено педагогічні умови та принципи формування у здобувачів освіти емоційного інтелекту як одного із компонентів професійної компетентності, форми та методи реалізації педагогічних умов, а також проведено порівняльний аналіз результатів експериментального дослідження, що засвідчив ефективність виокремлених педагогічних умов формування емоційного інтелекту здобувачів освіти.
Keywords: емоційний інтелект; професійна компетентність; здобувачі освіти; формування емоційного інтелекту; компоненти емоційного інтелекту; emotional intelligence; professional competence; students; formation of emotional intelligence; components of emotional intelligence