Рубан, С.Ю.Матвєєв, М.А.2021-11-242021-11-242021Генетична детермінація ознак рівня відтворення в молочному скотарстві / С.Ю. Рубан, М.А. Матвєєв // Тваринництво та технології харчових продуктів. - К. : НУБіП України, 2021. - Том 12, № 1. - С. 28-38https://dglib.nubip.edu.ua/handle/123456789/8848Сучасні програми відбору молочної худоби характеризуються збільшенням групи ознак з низьким рівнем генетичної детермінації. Такі зміни пов’язані з можливостями технічних засобів контролю (автоматизовані системи доїння, системи відео спостереження за поведінкою, контроль процесу румінації, тощо), успіхами геноміки, коли відбір на основі генетичних маркерів потребує додаткового контролю за змінами в їх фенотиповому прояві. Але основним залишається відбір за ознаками, які зумовлюють економіку виробництва. В цю групу стали включати більше ознак, які пов’язані з відтворенням та продуктивним довголіттям або здоров’ям корів. Проведено дослідження впливу генетичних та факторів зовнішнього середовища на добровільний період очікування, відкриті дні та молочну продуктивність. Виділено нову ознаку – період осіменінь, яка визначалась як різниця між подовженістю періоду відкритих днів та добровільного періоду очікування.ukм`ясний фаршеламінпшенична клітковинасоєвий білокрецептуратехнологіяфункціональний продуктГенетична детермінація ознак рівня відтворення в молочному скотарствіOther