Проєктування котеджу індивідуального типу із монолітними фундаментами у Херсонській області - Овчаренко, Сергій Володимирович (My University, 2025)
В останні роки ставлення до життя за містом докорінно змінилося. По-перше, все більше людей почали розглядати життя за містом як відпустку. Іншими словами, головним у сільському житті було насолода землею, природою та відпочинок від міської метушні. Раніше лише еліта, маючи від 15 соток до одного гектара землі, могла дозволити собі розкіш відпочинку за містом, багато в чому схожого на дачне життя, яке вели міські жителі на початку 20 століття. Більшість населення володіла земельними ділянками площею до 6 гектарів, призначеними для вирощування овочів та забезпечення додатковими продуктами харчування. Цікаво, що практика володіння невеликими ділянками для ведення натурального господарства не є поодинокою. Така ж практика присутня в Данії та Австрії, і в цих країнах паї мають ще меншу площу – близько 4 гектарів. Сьогодні майже кожен може дозволити собі мати більшу земельну ділянку, з усіма необхідними комунікаціями, і не для вирощування картоплі, а для комфортного відпочинку за містом у будь-яку пору року. Це пов’язано з ще однією суттєвою зміною статусу заміського житла – воно використовується не лише у вихідні та святкові дні, а й для постійного проживання. Раніше дуже мало міських жителів мали досвід проживання за межами міста цілий рік – виїзд з міста зазвичай був сезонним, у теплу пору року. Сьогодні кількість мешканців за межами міста різко зросла, і йдеться про людей різного віку та соціального статусу, особливо в мегаполісах, таких як Київ. Це й люди похилого віку, які орендують квартири в місті, віддаючи перевагу життю ближче до природи, і нещодавно сформована, але вже велика, група тих, хто у них працює.
Keywords: інженерно-геологічні умови; внутрішнє оздоблення; розрахункові навантаження; охорона оточуючого середовища; engineering and geological conditions; interior decoration; design loads; environmental protection